Pollmeier lanserar snygg och stark Byggbok
Tyska boksågverket Pollmeier har utvecklat en LVL-material av bok med mycket höga prestanda och snyggt utseende.
Nu lanserar de ett nytt material som de kallar Baubuche (Byggbok) som är en serie LVL-produkter, skivor, panel, golv och två balktyper. För produktionen har de investerat närmare 100 miljoner kronor på svarv, en stor kontinurlig press och bearbetning. Fabriken ligger i anslutning till sågverket i Kreuzburg och den nyligen startade anläggningen kommer att ha en produktionskapacitet på minst 150 000 kubikmeter LVL.
Materialet är som vanlig LVL men då bok är tyngre, starkare och då man endast använder kvistfri fanér har det även betydligt bättre egenskaper på alla områden.
Konstruktionsmässigt är balken kanske mest intressant och då inte bara för sitt utseende. Balkarna har extrem drag- och tryckstyrka, men även böjhållfasthet och e-modul är avsevärt bättre.
Ser man på bilderna (klick för att se dem större) märks hur det är möjligt att bygga smäckrare än med framförallt limträbalk och utseendemässigt har det ju också fördelar i många sammanhang, och särskilt om man jämför med konventionell LVL.
Polllmeier har flera leverantörer i Sverige, men hittills är det Wiwood i Vittsjö som har specialiserat sig på balk och de har redan fått sin första beställning som ska levereras i januari.
Kund är Lindborg & söner i Uppsala som är välkända limträbyggare. Men initiativet till att använda den nya balken kommer från Limträteknik i Falun som ritat in ett antal fyrametersbalkar från Pollmeier i en billhall som Lindborgs ska bygga. Skälet är emellertid inte estetiskt, utan konstruktionsmässigt och ekonomiskt. Balkarna byggs in och kommer inte att synas. Alternativet hade varit stålbalkar, vilket hade blivit tre gånger så dyrt.
Pollmeier har en 20-sidig broschyr på engelska som kan laddas ner från deras hemsida, där finns omfattande beskrivningar om produkten, egenskaper och alla olika godkännanden. Priset balken är högre än för limträ- eller LVL-balk. Ersätter man den rätt av kan det var en fråga om ett merpris på 20 till 30 procent. Men som nämnts ovan kan det ge en besparing, beroende på syfte och användningsområde.