Tom Heurlin satsar på flexibel hyvellinje
I december 2011 beslutade Moelven att investera 56 miljoner kronor i ett nytt hyvleri i Moelven Tom Heurlin i Ånimskog i Dalsland. I dag är anläggningen en effektiv producent av förädlade produkter.
Men när projektet vid Tom Heurlin i Ånimskog drogs igång 2011 fick System Hall och Jocke Blixt en möjlighet att planera hela anläggningen från början, med lokaler och allt. Själva byggnationen genomfördes under sommarhalvåret 2012, och på hösten var det dags att börja installera utrustningen. Under 2013 inleddes produktionen i ett hyvleri som fått upp farten ordentligt under 2014.
När jag frågar Jocke Blixt vad som imponerar mest med anläggningen hos Tom Heurlin svarar han ”att man vågade satsa”.
– Det är det allra mest imponerande för mig, att man vågade satsa på en stor investering när sågen lagts ned. Själv hade jag nog gett upp i det läget, men Moelven vågade.
Bland de tekniska momenten pekar Jocke Blixt på utmatningen från klyvsågen till hyveln. Där har man byggt en diagonal bana som gör det möjligt att mata kontinuerligt i stället för att takta in virket.
– Den typen av lösning har jag inte sett i någon annan anläggning. Det ger en linje som är energieffektiv och mindre underhållskrävande, eftersom man slipper en mängd start och stopp på elmotorer och andra rörliga komponenter. Samtidigt blir virkesflödet smidigt, utan skiktningar eller liknande störningar.
Anläggningen i Ånimskog präglas till stor del av att man strävat efter en anläggning som ska kunna producera en mängd olika förädlade produkter. Detta har gjort att man skapat en linje med mätteknik, kapar och andra resurser som inte behövs hela tiden. En del av dem har ännu inte driftsatts, till exempel Woodeye-enheten. Man har även strävat efter att underlätta snabba produktbyten, bland annat genom att välja en hyvel som tillåter snabba omställningar.
Med all mätning och sorteringsmöjligheter igång kan linjen producera fyra kvaliteter.
– Det här att man inte använt all teknik och alla körsätt från början ger ju en längre inkörningstid, konstaterar Jocke Blixt. Det är i och för sig inget ovanligt att all teknik inte används från dag ett, men det är ovanligt mycket vid Tom Heurlin, eftersom man strävat efter att bygga en extremt flexibel anläggning. Projektet har därmed blivit ganska utdraget för oss som leverantörer, och det har haft en del ”ups and downs” där det ibland varit svårt att se målet.
En stor mängd ny teknik ger självklart också en längre startsträcka för personalen, som haft en rad nya arbetssätt att lära in.
– De har varit duktiga, säger Jocke Blixt. Det är ett väldigt tekniksprång att gå från en gammal anläggning till att styra från bildskärmar och utnyttja den senaste mättekniken på rätt sätt.
Jonny Andersson är vd vid Tom Heurlin. Han konstaterar att Moelven 2011 bara hade höger eller vänster att välja på; antingen skulle man lägga ner eller investera. Svaret blev en satsning på att bygga en extremt effektiv anläggning som drog nytta av den tradition och de kunskaper som fanns i Ånimskog.
Jonny Andersson håller med om att man ibland sökt sig fram under projektet.
– Ja, vi har sökt och testat under en period, men den närmaste framtiden tror jag att vi kommer att se större volymer av de produkter vi ser bra marknader för. Det handlar bland annat om panel inomhus och utomhus till marknader som England, Tyskland och Frankrike, men på sikt även Japan och USA.
På kortare sikt tror Jonny Andersson framför allt på England, där ekonomin växer och byggandet håller på att ta fart.
– England bygger mycket nytt nu, jag tror starkt på den marknaden på kortare sikt. Frankrike har stor potential på längre sikt än ett år, och i USA finns goda möjligheter att sälja i high end delen av marknaden.