Lär av Linné
Liknande initiativ finns även på andra håll, och jag tror att detta är en av nycklarna till ett framgångsrikt svenskt näringsliv även i framtiden. Utvecklingen går allt snabbare, inte minst inom teknik och organisationsfrågor, samtidigt som företagen blir allt mer slimmade och har svårt att hinna ta in ny kunskap och bygga in den i sin egen verksamhet. Inte minst gäller detta träindustrin, med många mindre företag och tuff konkurrens både i Sverige och internationellt. Med nätverk av den typ som LTC representerar kan företagen få hjälp, både med en första kontakt och med att implementera nya kunskaper och ny teknik i produktionen.
Nätverk har dock även en annan och minst lika viktig funktion: de gör steget från universiteten till företagen lättare att ta. Inte minst gäller detta för rekrytering till mindre företag, och till företag på mindre orter. Det är inte så lätt alla gånger att lämna ett universitet eller en teknisk utbildning med fullt av kollegor, lärare och andra resurser för att bygga upp ett nytt liv i ett mindre företag på en liten ort. Jag har mött ingenjörer och andra högutbildade som flyttat vidare, ofta till andra branscher, för att den sociala och yrkesmässiga situationen blir för jobbig. Detta kan förhoppningsvis undvikas med en flexibel övergång, där praktiserande student övergår till att bli anställd med fortsatta utvecklingsuppgifter och fortsatta kontakter med både sitt eget och andra utbildnings- och forskningscentra.
LTC finansieras i dag av EU tillsammans med Linnéuniversitetet och regionala aktörer i samarbete. Kanske borde den nya svenska regeringen och Vinnova titta närmare på möjligheterna att utveckla den här modellen när det gäller svenska utvecklingspengar också. Om hela landet ska leva och utvecklas räcker det inte att vi har regionala universitet och högskolor, vi måste se till att kunskaper och utbildade människor kommer ut till företag i hela landet och inte stannar på högskoleorterna.
Sedan gäller det också för såg- och träindustriföretag att ta för sig och att våga satsa på högutbildade medarbetare, som anställda eller via samarbetsprojekt. I en tidigare ledare föreslog jag att alla företag skulle skaffa en egen forskarkontakt vid ett universitet eller forskningscenter. Samarbeten kring praktikanter eller projekt kan vara ett bra sätt att skapa en sådan kontakt.