23948sdkhjf

Träsmak även på äpplen

En av världens allra största dryckesmässor, Stockholm Beer & Whisky Festival i Nacka Strand, var även i år en angelägenhet även för träindustrin. Trä som smakgivare växer i betydelse för varje år.
Ett exempel på hur dryckesbranschen använder trä för att ta fram intressanta smaker är den svenska whiskytillverkaren Box, från Ådalen. De köper ungersk ek, eller bergek (Quercus petraea) trots att den är relativt svår att få tag på.
– Vi ville göra något annorlunda och roligt, och ungersk ek ger en speciell smak, rätt kryddig. Europeisk ek ger överlag mer smak än den mer slutna amerikanska eken, säger Hasse Nilsson, marknadschef vid Box och ledamot av Spritakademien.

Även Calvados, och dess alkoholsvagare lillasyster Pommeau, är beroende av ekträ för att bli en färdig produkt. Även cider förekommer som eklagrad, då handlar det om rödvinsfat som används för att ge en smakrikare variant av cidern.

– Det finns experter som hävdar att de kan skilja på hur träet i ekfaten har hanterats, om de har sågats eller täljts, berättar Anna Häggblom, en av grundarna av företaget Riktig cider.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078