Lyssna på Bengt!
Efter åtta år med en väl sammansvetsad alliansregering är det dock svårt att tänka sig en regering över blockgränserna. Med risk för att få fel redan medan tidningen är på väg till sina läsare törs jag ändå påstå att regeringen kommer att bli en s-regering med åtminstone en miljöpartist. Vilken ministerpost mp får är väl den lättaste frågan att svara på.
Men sedan? Budgeten blir en helt annan fråga, och här behöver man inte ens spekulera för att börja prata om breda lösningar, de finns inbyggda i valresultatet. Blivande finansminister Magdalena Andersson har upprepade gånger sagt att hon inte ser något tvång i att ändra alltför mycket av det som alliansregeringen gjort. ”Jag tänker inte byta ut mina möbler i regeringskansliet för att de köpts av en borgerlig regering”, som hon uttryckte det vid Möbelriksdagen i Skillingaryd i januari.
Om Magdalena Andersson håller fast vid den inställningen bör det finnas förutsättningar för breda mittenlösningar av i alla fall den ekonomiska politiken, och förhoppningsvis även en stabil situation för Sveriges företagare.
Bengt Gudmundsson, kommunalråd i Markaryd, betonade vid ett seminarium vid Trä & Teknik i Göteborg nyligen att han har täta kontakter med företagen i kommunen. Inte branscher, utan företag och företagare. ”De är jordnära människor som bidrar till praktiska lösningar”. En klok inställning som det finns skäl för alla politiker att lyssna till, inte minst i den nya politiska situationen. Lyssna på företagarna, de är vana vid att hitta lösningar och att skapa värden oavsett hur den politiska majoriteten ser ut.
Att lyssna blir över huvud taget en viktig verksamhet framöver. Ett stort bekymmer är att vi har långt över en halv miljon människor som inte tycker att någon mer än Jimmie Åkesson har lyssnat på dem. Men svaren finns knappast i SD:s politik, där en rad komplicerade frågor alltid får samma svar. Lösningen måste i stället vara att lyssna på oroliga människor och visa hur företagande och ekonomisk tillväxt kan ge människor meningsfulla jobb och lyfta både ekonomi och samhälle.
TMF:s vd David Johnsson framhöll i en intervju i NTT nyligen att öppna gränser är en av förutsättningarna för svenskt välstånd. Detta gäller i hög grad handel, men det gäller också fri rörlighet för människor. Vad hade en njuggare inställning till valonerna på 1600-talet betytt för svenskt ekonomisk utveckling? I dag är vi fortfarande duktiga på integration inom fotboll och musikindustrin. Låt oss göra om samma succé inom industrin!