Inget trä utan skog
Samtidigt fattas det en bit i den positiva opinion som tycks vara på gång. Skogen och skogsråvaran. På det området finns en utbredd uppfattning om att skogsbruket är både ”profitörer och kriminella”, som Lars Gustafsson uttryckte det i Dagens Nyheter den 10 augusti i samband med den stora skogsbranden i Västmanland. De moderna avverkningsmetoderna beskrivs som ”fullständigt bisarra”.
Nu är Lars Gustafsson kanske inte i första hand känd som en progressiv teknikentusiast, men uppfattningen finns på fler håll. Maciej Zaremba utryckte den nyligen, också i DN, på fler sidor än vad både OS och valrörelsen brukar få. Det finns hur många exempel som helst. När jag själv för en del år sedan producerade en film om pappersproduktion, från träd till tidningar och förpackningar, fick jag – av en branschföreträdare – rådet att klippa bort skogsbilderna i början av filmen. ”Vi vill inte visa vackra träd som ska avverkas, bara returpapper!” Men skogsbilderna fick vara kvar. Vi måste ta den debatten, vi kan inte göra som kraftproducenterna som låtsas att strömmen föds i väggkontakten.
Mot denna skogsbrukskritiska bakgrund var det skönt att i veckan intervjua en miljöpartist och en centerpartist och upptäcka att båda hade en realistisk inställning till skogsindustrin. Per Bolund, en av miljöpartiets toppnamn, ville ha en framtid där både hyggesskogsbruk och GMO-träd finns med i verktygslådan, och där dramatiska förändringar av skogsbruket inte behövs. Däremot fortsatt teknisk utveckling. Både han och centerns Kristina Jonäng vill samtidigt se fortsatt utveckling och vidareförädling av skogsbaserade produkter på i stort sett alla områden.
Det finns alltså förhoppningsvis ett liv efter 14 september, oavsett valets utgång. Men träindustrin hämmas fortsatt av den negativa inställningen till skogsbruket. Trots att nästan alla människor är positiva till ökad användning av trä och andra skogsbaserade råvaror.
Det finns ingen lätt väg ur det dilemmat. Bara en lång och jobbig. Ta debatten, diskutera, lyssna och informera. Vi måste utgå från det faktum att världen behöver öka användningen av skogsråvara, även om det innebär att vi sågar ner en del trän.