23948sdkhjf

Svenskt välstånd kommer från öppna gränser

Svenskt välstånd bygger på hög kreativitet, bra råvaror och öppna gränser. Frihandel har en avgörande betydelse och David Johnsson är orolig för protektionistiska tendenser både i Sverige och i Sydeuropa, och menar att kampen för frihandel och fri rörlighet måste föras hela tiden. – TMF är starka tillskyndare av frihandel, den är avgörande för alla våra export-företag, säger David Johnsson.


När det första året som vd närmar sig mållinjen känner sig David Johnsson nöjd med ganska mycket. Träbranschen ser positiva tecken på marknaden och företagen är i stort sett nöjda med hur TMF arbetar för att stödja dem. David Johnsson konstaterar att det är roligare och lättare att arbeta som branschförening under en konjunkturuppgång.
– Men samtidigt är den förbättrade konjunkturen en utmaning, eftersom den ställer företagen och TMF inför nya frågor. I stället för hjälp med krishantering får vi nu frågor om hur man når nya marknader och vilka steg man behöver ta när man ska försöka expandera.

David Johnsson har även ställts inför personliga utmaningar i samband med steget från förhandlingschef vid TMF till vd-stolen.
– Som förhandlingschef vid TMF under nästan tio år satt jag ju med händer och huvud i väldigt konkreta arbetsuppgifter. Som vd ska man ju ha mer av helikopterperspektiv, och låta medarbetarna arbeta i fred med de områden som de är specialister på. Ibland kliar det lite i fingrarna när jag får lust att gå in mer i detaljer, men jag försöker hålla mig.

Sina medarbetare återkommer David Johnsson till flera gånger. Han är väldigt nöjd med de nya medarbetare man rekryterat, bland annat Eva Glückman som förhandlingschef och Anne Rådestad som kommunikationschef.
– Vi har märkt av att vi har ett starkare varumärke och en tydligare roll som representant för branschen. Vi blir oftare kontaktade från politiskt håll och från media för att ge synpunkter eller medverka i utredningar eller debatter. Anne Rådestads erfarenheter från media har säkert haft en betydelse där. TMF har också fått det lättare att engagera politiker, vi får ofta ministrar och andra ledande politiker till våra debatter och möten.

David Johnsson kom snabbt in i bilden, bokstavligt talat, när han började som vd förra sommaren. En utredning som TMF gjort om byggregler som fördyrade och försenade byggandet blev en riksnyhet, och David Johnsson hamnade i morgonsoffan hos SVT.
– Jag fick snabbt sätta mig in i detaljerna i utredningen, och inslaget bidrog väl en del till att vi fick ett starkt gensvar på rapporten, konstaterar David Johnsson, som menar att TMF i dag har ett annat sätt att arbeta med medierna.
– Tidigare försökte vi vara snabba att reagera när vi fick frågor, nu arbetar vi mer proaktivt genom att förse medierna med material så att det ska bli rätt från början.
Byggandet är förstås en nyckelfråga för TMF och dess vd. Men framför allt för Sverige, menar David Johnsson. Bolånetak och andra försök att dämpa priserna slår fel, menar han.
– Problemet är ju att vi har byggt för lite! Ovanpå detta har vi nu även försvårat rörligheten genom flyttskatten, som gör det relativt sett dyrare att sälja, samtidigt som bolånetak och fördyrande byggregler gör det svårare att komma in på bostadsmarknaden. Man borde ta ett helhetsgrepp om frågor kring köp- och säljreglerna för bostäder. Frågorna kring boende borde också vara mer prioriterade i valrörelsen.

När David Johnsson får frågan om vad som varit mest frustrerande under det första året nämner han bland annat just arbetet med att underlätta byggandet.
– Man är ju ständigt lite frustrerad över att det är så trögt att ändra på hindrande regler och lagar. Men samtidigt har TMF fått bra gehör för de frågor och förslag som vi drivit, både från bostadsminister Attefall och från den ”nybyggarkommission” som Göran Persson varit talesman för. I båda fallen har vi fått igenom många av de förslag som TMF har formulerat.

Ett exempel på genomslaget var den presskonferens som arrangerade med bland andra Stefan Attefall och Anders Borg i det så kallade Attefallhuset som tillfälligt ställts upp på Norrmalmstorg. Huset visade snabbt hur rymligt det lilla huset faktiskt var, när teve, radio och tidningsjournalister strömmade in för att höra vad både politiker och TMF ville göra för att öka byggandet och tillgången på bostäder.
– Vi har haft bra kontakter med Stefan Attefall och hans departement, som hanterar de flesta frågor som TMF arbetar med. Men vi har även mycket bra kontakter med oppositionen.

En annan nyckelfråga som David Johnsson tycker att hans organisation haft en viss framgång med är kampen för upphovsrätten.
– Förståelsen har ökat för upphovsrättens betydelse. Utan upphovsrätt ingen utveckling, vare sig inom arkitektur, design eller teknik. Människor som arbetar med utveckling måste förstås få betalt för sin insats. Det har politiker på senare tid tagit ställning för på ett mycket tydligare sätt, och även i media har bilden blivit en annan. Tidigare skildrades ofta de som plagierade frihetskämpar som ville ha bort dammiga regler. Nu berättar medierna oftare om vad som är olagligt. Frågan får i dag den uppmärksamhet den förtjänar. Svensk design är en grundpelare för svensk möbel- och byggindustri, inte minst för att svenska designers ofta har bra kunskaper även om tillverkningsprocesserna. Därmed får möbler och hus en design som även går bra att tillverka.

Bland nyckelfrågorna det första året finns även arbetet med nya regler för offentlig upphandling. Ett nytt EU-direktiv ska implementeras i Sverige.
– TMF träffade regeringens utredare nu i veckan inför arbetet med implementeringen i svensk lagstiftning, konstaterar David Johnsson, som också menar att alla verkar överens om att de nya reglerna bör främja affärsmässigheten i upphandlingar.
– Men man får akta sig så att man inte i ambitionen att skapa rättvisa skriver så detaljerade regler att bara stora företag har möjlighet att hantera dem.

Den fjärde stora frågan för TMF är kanske den mest kritiska: rekryteringsfrågan.
– Många unga tror fortfarande att industrin är som i Chaplins ”Moderna tider”. Industrin måste visa upp sig! Den har ju mycket av vad unga vill ha idag, självständiga jobb, mycket modern teknik och god arbetsmiljö.
Ett centralt initiativ för att visa upp industrin var ”Hej industrin” där anläggningar i hela landet öppnade portarna för intresserade människor ”från stan”. Mer sånt, både centralt och lokalt, vill David Johnsson gärna se.
– Jag blir ständigt förvånad över intresset för servicejobb, där både villkor, arbetet och miljön ofta är sämre än i industrin. Visa upp vad ni har! 3
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125