Sveriges första fönsterautomat
Sunnerbo Fönster i Nybro är den lilla uppstickaren som inte längre är så liten. Sedan 2007 har de med tillväxt och uppköp gått från noll till en omsättning på närmare 200 miljoner kronor och idag är de en komplett fönster- och dörrleverantör. En avgörande investering är ett CNC-center för fönsterproduktionen för närmare 20 miljoner kronor.
– Målet är att inom tre år producera fönster och fönsterdörrar för 100 miljoner kronor, sa han då. Tidtabellen höll inte riktigt, men det var inte mycket som felade.
Peter visar runt i lokalerna där de har kontor, ytbehandling, montering och utleverans. Det mest spännande, det stora CNC-centret står emellertid i Bräntorp, en dryg kilometer bort.
Anläggningen är inrymd i den anrika kuvertfabriken Ljungdahls, numera Bong, som med effektivare produktion fått stora ytor över.
Fabriken ger ett intryck av att vara väl genomtänkt och det är imponerande rent och mycket god ordning överallt.
– Vi arbetar mycket med just den saken, det är en fråga om kvalitet och effektivitet, men också om trivsel, menar Peter.
Han visar pallar med båg- och karmämnen som står uppställda i väntan på att bli färdiga fönster. Träbitarna ser ut att vara lagda lite hur som helst, men det är precis tvärtom. De kommer från Bräntorp där de tillverkas bit för bit i omvänd ordning till när de ska hanteras. Eftersom CNC-centret inte har någon omställningstid blir hanteringen därför oerhört enkel.
– Det är helt orderstyrt, vilket ger en mängd fördelar, särskilt hanteringsmässigt. Tidigare hade vi ett detaljlager på 5 000 kvadratmeter, det har vi tagit bort nu, berättar Peter då vi går runt och ser hur detaljerna lackas i en toppmodern linje innan bitarna går vidare till press, montering och emballage. Arbetet sker lugnt och metodiskt, några som har rast sitter koncentrerade vid ett stort pussel.
Vi kör bort till fabriken i Bräntorp där Ikeaägda Swedwood hade tillverkning med som mest drygt 300 anställda. 2008 lades verksamheten ner och Sunnerbo hyr 8 000 kvadratmeter i den ganska ödsliga anläggningen.
När vi kommer fram så kör man för fullt. Hela personalen som består av två personer, plus en tillfällig reparatör, sitter i fikarummet och spelar kort.
Dom är helt obesvärade att chefen dyker upp, och Peter säger att det ger en bra bild av verksamheten.
– Vi kör två skift fem dagar i veckan och bearbetningscentret står bara still några enstaka timmar för städning och underhåll från måndag morgon till fredag kväll. Så även om operatörerna ser ut att lata sig så jobbar de för fullt. Innan de tar rast fyller de inmatningen och sedan sköter allting sig självt. Hur länge beror på vilken typ av detaljer som tillverkas.
Vi går ut i fabriken och den stora maskinen ser ganska liten ut i den stora och mestadels outnyttjade hallen. Leverantör är Jon Stenberg och Biesse och att kalla centret för maskin är tydligt, men lite missvisande. För egentligen består centret av en serie olika CNC-maskiner som är hopkopplade med banor och gemensam styrning.
Produktionen börjar på StoraEnsos komponentfabrik i Ala utanför Söderhamn. Härifrån köper Sunnebo ämnen i rätt dimension och längd med någon centimeters kapmån. För att klara snabb produktion av enskilda order har man även ett lager med ämnen i tio centimeters moduler. Så som mest kapar de alltså bort tio centimeter av de skarvade och limmade ämnena.
Operatörerna får körningarna från kontoret där de bereds. De tar fram material och beroende på vad som ska produceras så läggs det in i den ordning som ger effektivaste hanteringen. Oftast kör man ordervis, båge för båge och karm för karm.
Linjen inleds med en hyvel från Taiwanesiska Leadermac som är en av Jon Stenbergs bestsellers.
Efter hyveln märks bitarna i änden med en etikett som visar vilken längd biten ska ha. Då de går in i centret mäts biten och etiketten läses av. Har biten inte den längd som beställningen anger stannar centret och misstaget rättas till.
Vid NTTs besök körs både karm och bågar. Farten beror på hur mycket som ska fräsas kapas, tappas och borras. Enkla karmkomponenter går relativt snabbt, medan det är tvärtom med bågar för vridfönster. Jämfört med den snabba genommatningslinjerna hos de riktigt stora tillverkarna ser det inte så imponerande ut. Men skenet bedrar, för maskinen tuffar och går i princip oavbrutet, så det blir helt färdigbearbetade karm- och bågkomponenter för ungefär 500 fönster i veckan. Och det klaras av total fyra personer, två per skift.
Peter menar dock att man inte ska bli alltför imponerad.
– För oss var den här satsningen ganska självklar. Men det berodde på att vi tidigare arbetade med underleverantörer och inte hade någon egentlig bearbetning i egen regi. Hade det varit så skulle den här stora investeringen kanske ha känts för tung. Dessutom är det inget självspelande piano och det var mycket svett och slit innan vi fick det att fungera någorlunda, säger Peter Karlsson.
Han berättar att det ser så imponerande ut när den här typen av maskiner presenteras på mässor.
– Där stoppar de in några plankor och trycker på enter och så kommer det ut ett färdigt fönster i andra änden efter en stund. Men det är mer komplext än så innan alla delar i kedjan hänger ihop. Det kan inte jämföras med ett vanligt CNC-center, här är det först en hyvel och sedan fyra olika maskiner och det är säkert mer än fyra gånger så komplicerat att få ihop det, menar Peter Karlsson.
Trots det tror han att det här sättet att arbeta kommer att bli naturligt för hela branschen. En del menar att det främst passar små och medelstora fönstertillverkare med objektproduktion eller korta serier, men det håller inte Peter Karlsson med om.
– Om några år kommer det att se ut ungefär så här i de flesta fönsterfabriker, även de som gör långa serier standardfönster. Man kan se det redan nu på kontinenten, så jag är ganska säker på att det blir likadant här, avslutar Peter Karlsson. 3