Entreprenören och välfärden
För mig är en självklar kandidat Steven Jobs. Han såg möjligheten i persondatorn tidigare och tydligare än de flesta och lyckades bygga en mångmiljardindustri på den insikten. När Apple gick dåligt ett antal år senare funderade Steven Jobs på om man inte kunde hitta en väg att tjäna pengar på all musik som inte minst ungdomar köpte för miljarder varje år. ipoden och senare iphonen visade att det gick ganska bra.
En annan bra innovatör var Marc Andreessen. Redan som student skapade han den första webbläsaren som vanliga människor kunde använda, Mosaic, och i dag ligger hans arbete bakom de flesta större webbläsarna, som Netscape, Explorer och Firefox. Netscape blev han tvungen att skapa eftersom hans universitet ansåg sig ha rätt att lägga beslag på Mosaic. Han började om från början, med de unika kunskaper han byggt upp. I dag är han rik nog att kunna köpa de flesta länder i världen. Han är gift med dottern till en annan miljardär, och tillsammans arbetar de med en mängd investerings- och välgörenhetsprojekt. Han fungerar som affärsängel i superformat och är rådgivare till andra framgångsrika entreprenörer, bland annat Marc Zuckerberg på Facebook. Rätt lyckad kille, liksom…
Här finns en del poänger att fundera på. Upphovsrätt, till exempel. Både Marc Andreessen och hans gamla universitet har tack vare upphovsrätten tjänat stora pengar på Marcs skapelser, pengar de sedan satsat på nya projekt som också genererat pengar tack vare upphovsrätten.
”Upphovsrätt är stöld” meddelade Piratpartiet inför förra valet, och den synen är självklart inte död. Patent, mönsterskydd och andra regler för upphovsrätt är ständigt utsatta för både krypskytte och bombmattor i dag, men det finns också positiva tecken. Smygkopiering ifrågasätts oftare än förr, inte minst för att kopior i många fall visar sig vara av undermålig kvalitet. Upphovspersoners rätt att tjäna pengar på kreativt arbete måste dock försvaras, varje dag, i fall efter fall.
Den 23 till 25 juni genomför Mentor Communications den första Entreprenörsveckan i Båstad. Den blir en mötesplats för entreprenörer, där frågor som upphovsrätt, kapitalbehov och lönsamhet kan få utrymme. Dessa frågor är inga huvudnummer i valdebatten, men de är avgörande för välståndet och för välfärden i Sverige. Så de förtjänar att vi hanterar dem med stort allvar.