Nu kommer Miinus till Sverige
Puustelli har öppnat sin första Miinus-butik i Sverige. Den finländska tillverkaren ger 30 års garanti på det omtalade "miljököket" – med en helt ny stomme.
Köket skiljer sig från andra främst genom det nya materialet i stommen. Det är en biokomposit som ger 50 procent mindre koldioxidavtryck. Materialet är återvinningsbart och består till 60 procent av polypropenplast och till 40 procent av cellulosafiber. Råvaran, ett granulat som används till formsprutning, tillverkas av UPM. Flera av de material som normalt återfinns i köksinredning, som spånskivor, MDF, laminat och melamin, lyser med sin frånvaro.
Enligt marknadschef Pekka Ojanne inledde Puustelli arbetet för tre år sedan med just miljövänligheten som främsta syftet.
– Då väcktes snabbt ett stort antal frågor. Hur kan vi minska miljöbelastningen under hela kökets livscykel? Hur kan vi orsaka mindre avfall? Hur eliminerar vi kökets utsläpp?, säger Pekka Ojanne, marknadschef på Puustelli Miinus.
Det var ett målmedvetet arbete där man bland annat laborerade med olika kompositer. Slutligen kom UPM med i projektet och materialet Formi utvecklades. Familjeägda Puustelli har hittills lagt cirka 13 miljoner kronor i utvecklingskostnader. I Finland har försäljningen börjat komma igång – man säljer cirka ett kök i veckan. Även till Sverige har några kök sålts. Men tillverkaren räknar med en kraftig ökning – efter att marknaden vant sig vid det nya konceptet. Målet är att samtliga Pustelli-kök ska ha den nya stommen.
Att lansera något helt nytt tar dock sin tid, bokstavligt talat.
– En presentation av köket tar drygt 20 minuter, jag har klockat, säger Pekka Ojanne.
Det är mycket som ska gås igenom. Exempelvis den minskade materialåtgången – knappt hälften av ett vanligt kök. Det gör också att vikten är ungefär hälften. Bakom massiva träluckor döljs exempelvis en lätt så kallad honeycomb-konstruktion. Till det minskade koldioxidavtrycket bidrar också principen om närproducerat: 80 procent av råvarorna hämtas inom en radio på 30 mil från fabriken Harjavalta.
Den formsprutade stommen är dessutom förberedd för att hyllor och lådor ska kunna flyttas efter önskemål.
– Vi har fått utöka produktionstiden från tio till femton dagar per kök, så här i början är det en hel del manuella inslag. Det gäller exempelvis tillverkning och montering av trälister, säger Tony Lönnqvist, designer och produktutvecklare.
Men, lovar han, med ökade volymer kommer ökad automatisering.
Puustellis ägare har dock bestämt att köket får kosta max 20 procent mer än traditionella kök. Ett måttligt påslag, anser Pustellis representanter.
– Det är av väldigt hög kvalitet. Det går att skruva i det många gånger utan att det går sönder. Det är vattenfast. Dessutom är emissionerna inomhus bara hälften av vad som anges i M1, det strängaste kravet för materialemission. Stomme och lådor innehåller noll procent formaldehyd, säger Toni Lönnqvist.
Tillverkarna har satsat på en “tidlös skandinavisk design”. I katalogen skriver företaget att "stommen med sin avskalade form anknyter till klassisk finländsk design och ligger i linje med den blomstrande industritrenden just nu".
Den formsprutade stommen görs i moduler som kan byggas på bredden och höjden. Men begränsningar då? Jo, Tony Lönnqvist medger att man hittills är bunden till standardmått vad gäller djupet.
En som ser fördelarna med Miinus är trendspanare Stefan Nilsson. Han var med när Miinus-butiken i Täby förhandsvisades för pressen.
– Det händer ju egentligen inte så mycket inom köksinredning. En höjd sockel betraktas som en stor sak. Men Miinus är en stor sak, anser han.
En smula anmärkningsvärt är att Stefan Nilsson för första gången fick höra talas om "det nya spännande köket" av – tyskar!
– Det var på en mässa utomlands som entusiastiska tyskar berättade om det. Men så ligger de också före oss när det gäller miljöfrågor, säger han.
Dock råder en ovanligt stark miljötrend just nu.
– Det finns säkert luttrade som säger att "det har vi väl haft länge". Men sanningen är att den kommer och går och nu är den ovanligt stark.
Själv tilltalas han av lättheten hos Miinus.
– Det mest spännande sker på insidan. Här finns inte bakstycke eller mellanväggar. Storheten ligger i att man tagit bort så mycket material. Det påminner om "Stringhyllan", sa han.
En given fråga till Stefan Nilsson är förstås vilka övriga kökstrender som råder.
– Ytor med struktur är stort, sa han och fick medhåll av Puustelli.
– Överhuvudtaget råder en naturtrend, säger Pekka Ojanne.
Kanske litet förvånande har det plötsligt skett en islossning för svarta kök – något som introducerade för nästan fem år sedan.
– De efterfrågas plötsligt av alla möjliga kunder, även av personer som man kanske normalt förknippar med mer traditionell smak, säger Pekka Ojanne.