23948sdkhjf

100 miljoner kronor per år till BioInnovation

Vinnova har beslutat beslutat att bidra med halva finansieringen, 50 miljoner till det hittills största svenska programmet inom området biobaserade material, produkter och tjänster. Kanske ger det med tiden förfinade varianter av den här massastolen.
Motivet med satsningen är att stärka Sveriges position i den globala biobaserade samhällsekonomin. Det är ett strategiskt innovationsprogrammet som fått namnet ”Nya biobaserade material, produkter och tjänster” och kallas ”BioInnovation”.

Igår beslutade Vinnova att bidra med halva finansieringen som är största svenska programmet inom området någonsin.

Under hösten 2013 och våren 2014 har Skogsindustrierna, IKEM Innovations- och kemiindustrierna i Sverige samt TEKO Sveriges Textil & Modeföretag lett arbetet med att ta fram det strategiska innovationsprogrammet ”Nya biobaserade material, produkter och tjänster”. Bakom BioInnovation står i dag 58 företag och organisationer som tillsammans utlovat såväl direkt finansiering av programarbetet som egna insatser på minst 50 miljoner kronor per år. Verket för innovationssystem, Vinnova, har i dag beslutat att bidra med upp till 50 miljoner kronor per år i till programmet, som planeras pågå i två etapper till och med 2020.

BioInnovation kommer att bidra till Sveriges möjligheter att inta en stark position i den globalt växande biobaserade ekonomin. Potentialen hos svenska biobaserade resurser från skog, åker, vatten och avfall utgör basen. Programmet visar på hur statliga medel kan stödja aktörerna i det strategiska innovationsområdet för att överbrygga traditioner, gränser och strukturer, samt att etablera nya samarbeten och utveckling i samverkan med befintliga insatser. Förväntade effekter är nya innovationer som leder till biobaserade material, produkter och tjänster som ger ökad internationell konkurrenskraft för svenska företag och ökat exportvärde för Sverige.

- BioInnovation innehåller åtgärder för nya typer av samverkan mellan branscher och organisationer, vilket är nödvändigt för att stärka innovationsförmågan och öka förädlingsvärdet i den svenska biobaserade sektorn, säger Per Edström, Mittuniversitetet, som lett arbetet med programbeskrivningen.

Listan med exempel på förväntade resultat från programmet kan göras lång. Tydliga exempel är textilproduktion i pappersmaskiner, biobaserade kompositer, produkter för att skörda och lagra energi på papper eller textil, biobaserade antibakteriella ytor, och produkter med integrerade sensor- och kommunikationssystem.

-Vi beskriver en svensk väg till den biobaserade samhällsekonomin. En beskrivning som nu fått stöd av Vinnova, säger Camilla Rööst, Södra Innovation, som varit ordförande i gruppen som lett utarbetandet av programmet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08