Branden i Luleå utredd
Branden i ett studentboende i Luleå i höstas har nu utretts av Birgit Östman, SP Trä och Lars Stehn, LTU. Slutsatsen är att orsaken till att branden spreds var en rad olyckliga utformningar av detaljer i konstruktionen.
Birgit Östman och Lars Stehn konstaterar att de övergripande kraven i Boverkets byggregler var uppfyllda och att ingen person heller skadades i branden. Samtidigt konstaterar de båda utredarna att det fanns brister i funktionen hos installationer och brandstopp inuti ventilationssystem och andra installationer. Stora öppna ytor på vinden har också bidragit till att branden spridits. ”Vindar bör sektioneras mer än byggreglernas minimikrav och vindbjälklag bör dimensioneras även för brandpåverkan ovanifrån”, konstaterar utredarna, som menar att sektionering är ett enkelt och billigt sätt att förhindra snabb brandspridning, särskilt om den inkluderas vid nybyggnation.
Branden spreds först genom ventilationssystemet över spisen. Kravet på att installationer ska vara dimensionerade så att brandspridning i eller runt ventilationskanaler förhindras har således inte uppfyllts i den aktuella byggnaden.
Brandstopp fanns både horisontellt och vertikalt mellan volymelementen, men de uppfyllde inte avsedd funktion, särskilt inte i vertikala hålrum. Det finns ingen dokumentation om hur funktionen hos de använda brandstoppen har verifierats.
Några brandstopp var inplastade, vilket sannolikt bidragit till att brinnande droppar fallit ned i de vertikala luftspalterna och spridit branden nedåt i konstruktionen.
I en intervju som NTT gjorde med Birgit Östman i november, konstaterade hon att osäkerheten efter branden i Luleå var det största problemet för höga trähus, och att det därför var mycket angeläget att snabbt utreda orsakerna till att branden spreds så långt och fick som resultat att hela byggnaden revs.
– Annars höll ju huset, och branden orsakade inga personskador, konstaterade Birgit Östman då.
Risken för brand på grund av felkonstruerade detaljer i trähus har även uppmärksammats i USA, där en förstudie om brandsäkerhet i höga träbyggnader initierats av försäkringsbranschen. Förstudien koncentreras framförallt på att finna kunskapsluckor, där bland annat just detaljlösningar har identifierats.