23948sdkhjf

Utbyte i centrum – Derome investerar för långsiktig lönsamhet

Ökad kapacitet och optimalt utnyttjande av råvaran är grundläggande mål när Deromegruppen bygger om och bygger nytt i gransågverket i Derome. Fler brädor och minskad belastning på kantverket har ökat kapaciteten.


I ett samarbete med Derome utvecklade leverantören Linck ett system som ger en betydligt exaktare profilering och sågning, genom att stocken styrs hela vägen med hjälp av ytterligare sex styrhjul och ett styrsystem som klarar att styra även en s-formad stock med flera radier.
Linjen kan med stöd av det nya systemet såga fler bräder och plank, samt minska andelen flis, samtidigt som kantverket avlastas.
– Kantverket var tidigare en trång sektor för oss, berättar platschefen Per Andersson. Genom att profilering och sågning nu kan göras med större precision, i kombination med fler sågklingor i förstasågen, så kan vi nu öka vårt utbyte med minst fem procent.

Till effektiviseringen bidrar även att data från scanningen av stocken skickas både till det existerande styrsystemet och till det nya från Linck. Båda systemen analyserar hur stocken bäst kan delas upp, och i kombination med aktuella prisuppgifter kan den optimala uppdelningen prioriteras.
– Ibland hittar det äldre systemet ett bättre alternativ, men som regel ”vinner” Linck, säger Per Andersson.

Per Andersson kan i dag se tillbaka på ett projekt som gett bättre resultat än förväntat.
– Det har gått kanon, konstaterar han nöjt. Vi stannade julen 2012, började köra igen i februari och fick ändå ett positivt resultat för sågverket i Derome under 2013.
Även Claes Otterbeck, representant för Linck i Sverige via företaget Loab, är väldigt nöjd med projektet i Derome.
– Samarbetet med Derome och Per Andersson har fungerat mycket bra. Med hjälp av deras intresse, kunskap och engagemang har vi tillsammans kunnat ta kurvsågningen och optimeringen ett stort steg vidare, till vad vi kallar Spline optimering. Det hade nog inte varit möjligt att komma så långt utan hjälpen från Derome, säger Claes Otterbeck.
Själva sågutbytet vid sågen i Derome förbättrades alltså med det nya aktiva och exaktare sågssättet med fem procent, medan produktionskapaciteten alltså ökade mer än så tack vare den bortbyggda trånga sektorn i kantverket. Produktionsökningen har till och med blivit större än beräknat, och som ofta när man bygger bort en trång sektor så uppstår en ny.
– I dag har vi inte kapacitet att torka så mycket som vi skulle kunna såga, konstaterar Per Andersson. Därför bygger vi nu en ny vandringstork samt en ny ugn och panna för att kunna generera tillräckligt med värme till den nya torken.

Den nya ugnen kommer att eldas med bark, något som inte var möjligt tidigare eftersom torkbehovet krävde att man eldade den gamla ugnen med spån för att få tillräckligt mycket värme. Från och med i sommar kommer man att elda huvudsakligen med bark, vid behov förstärkt med en mindre andel spån, och skickar då överskottet av spån till Deromes pelletsfabrik i närbelägna Kinnared.
Både tork, ugn och panna ska alltså stå klara till i sommar. Under semesterstoppets tre veckor ska sedan även råsorteringen bytas ut.
– Den nya råsorteringen, från CG, kommer att ge oss betydligt högre kapacitet, samtidigt som ett nytt kamerabaserat kvalitetsmätsystem från Finnscan ger oss en bättre kvalitetsmätning, säger Per Andersson.
Derome har alltså investerat för ökad kapacitet och effektivare sågning mitt under en djup lågkonjunktur. Som familjeägt företag behöver man inte kortsiktigt blidka börs eller andra finansiärer, utan kan investera långsiktigt.
– Det kostar ju mindre att stå stilla under en lågkonjunktur, konstaterar Per Andersson. Ibland kan det också bli lite billigare att bygga. Men framför allt behöver vi öka kapaciteten inför framtiden. Vi ser ett ökat intresse från politiskt håll att bygga i trä, och råvaran har ju även andra växande användningsområden. Därför vill vi öka både kapacitet och råvaruutnyttjande långsiktigt.
Att intresset för att bygga hus i trä ökar, kan Derome konstatera på egen hand, eftersom man även är en betydande husproducent. Bara i Varberg håller man på att bygga ett område med cirka 1500 bostäder, både småhus och flerfamiljshus i flera våningar, och på egen mark. Man producerar även byggsatser till andra byggare och till privatpersoner. Företaget har även tagit fram flera byggsystem för hus upp till sex våningar.
Hela 20 procent av Deromes produktion av trävaror går till den egna produktionen av trähus. Koncernen har även bygghandel, helt inriktad mot professionella kunder, och egen produktion av takstolar och andra byggelement.
Det ökade intresset för trähus blev också tydligt för en tid sedan då en hel årskull av blivande arkitekter kom på studiebesök.
– Det har aldrig hänt tidigare, konstaterar Per Andersson. Ibland har vi haft några specialintresserade arkitektstudenter här, men aldrig en hel årskull. Detta visar tydligt att något hänt med inställningen till trähusbyggande.

Av de 80 procent av produktionen som Derome inte säljer till sin egen husproduktion går merparten på export. En stor del går till England via hamnen i Varberg. Där har Derome sedan åtta år även en egen impregneringsanläggning, Woodtech, där man även impregnerar trävaror från andra producenter. Export går även med lastbil till Danmark och Tyskland.

Fakta Derome

Tre sågverk i Sverige, husfabrik i Anneberg.
Takstolstillverkning nära Berlin i Tyskland.
Drivs i dag av andra och tredje generationen Andersson.
Startades 1947 av snickaren Karl Andersson.
Bygghandel sedan 1960, i dag med tio varuhus i sydvästra Sverige.
Industriellt byggande med egna byggsystem och bygglogistik.
Förvaltning av bostadshus.
Egen konstruktionsavdelning för prefabricerade byggelement.
Pelletstillverkning i Kinnared.
Omsättning cirka 3,4 miljarder 2013.
Nära tusen anställda totalt, varav cirka 300 i Derome.
Koncernchef Karl-Erik Andersson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063