Gör inte fel fortare
I den situationen behöver industrins produktionssystem vara flexibla snarare än inriktade mot maximal hastighet. Ställtider behöver kortas, men också omvärderas. Det är trots allt dyrare att producera saker man inte kan sälja än att stå stilla. Det är en del av tänkandet bakom Lean Produktion. Man kan inte ersätta fel riktning med högre hastighet.
En annan grundtanke i Lean är att man hittar mer att förbättra om alla anställda är engagerade i att göra produktionen effektivare än om bara ledningen är det. Men då gäller det att alla arbetar mot samma mål.
Hans Reich är forskare vid Chalmers och ledande expert på produktionsteknik. Han menar att ett skäl till att många misslyckas med effektiviseringar är att företagen nöjer sig med snabba lösningar, som att köpa ett färdigt system. För att lyckas med effektivisering måste man gå djupare än så, menar Hans Reich, man måste bygga en gemensam bild av hur man vill arbeta. Man måste skapa en gemensam filosofi och gemensamma principer för hur produktionen ska fungera. För att göra det måste man först bygga ett system för att kommunicera effektivt inom företaget.
Enligt Hans Reich är det största hindret för en sådan utveckling att företagsledningar ofta ser som sitt uppdrag att ge ägarna vinst på kort sikt. Om det är så, bör träindustrin ändå ha en fördel med många företag av begränsad storlek, många av dem familjeägda. Träindustrin borde ha bättre förutsättningar än storföretagen att arbeta långsiktigt, skapa system för att ta in synpunkter och för att få alla anställda att bidra till ett gemensamt mål för hur produktionen ska se ut.
Delvis handlar det förstås om resurser. De flesta känner att man har ont om tid och måste fokusera på den dagliga produktionen. Men det handlar samtidigt om inställning. Att skapa en situation där varje synpunkt är välkommen och kan fogas in i den gemensamma målsättningen.
Flexibel och effektiv produktion är ett allt viktigare mål. Vi når det genom medverkan från alla. Eller inte alls.