23948sdkhjf

Elastisk limfog gör träet starkare

Ett nytt sätt att limma trä kan göra trähus och andra träkonstruktioner tåligare än tidigare. Genom att fogen görs något elastisk blir den extremt stark och motståndskraftig mot sprickor.
- Metoden är intressant för såväl konstruktörer, byggindustrin som möbeldesigners, säger Per-Johan Gustafsson, professor i byggmekanik vid Lunds Tekniska Högskola, som utvecklat metoden.

Tillvägagångssättet är enkelt. Istället för att bara använda lim lägger man också in en 1 millimeter tjock gummifolie i fogen.

Detta gör konstruktionen "lite lagom eftergivlig" och därmed mycket tåligare än de flesta andra. Den blir mer stöttålig och kan bära mycket mera vikt. Den blir också fukttåligare och motståndskraftig mot sprickor.

Vid tester av ett tiotal olika typer av sammanfogningar lät forskarna en knappt meterhög träkonstruktion belastas med en last på 120 ton, som motsvarar 80 personbilar, vilket den klarade. Belastningstiderna varierade och var som mest åtta år. Samma limningsmetod provades med gott resultat också för att sammanfoga trä och stål, och även i kombination med spikning.

Idag finns i huvudsak två sätt att sätta samman träfogar; konventionell limning och mekanisk sammanfogning med spikar eller skruvar. Konventionell limning ger hårda och förhållandevis spröda fogar medan den nya tekniken ger ungefär samma eftergivlighet och seghet som spikar och skruvar.

En finess, jämfört spikar och skruvar, är att gummifoliens eftergivlighet är elastisk så att deformationerna går tillbaka efter att konstruktionen tillfälligt varit högt belastad eller utsatt för en stöt. Eftergivligheten minskar också risken för sprickor när träet krymper och rör sig vid uttorkning.

- Den lilla elastiska eftergivligheten är också det som ger fogen förmåga att kunna bära stora laster. Istället för stor påfrestning på bara en liten del av fogen blir istället hela fogytan aktiv och delaktig i att bära lasten, förklarar Per-Johan Gustafsson.

Enligt Per-Johan Gustafsson borde finnas möjlighet för kreativa personer eller företag att få någon typ av design- eller produktskydd för nya produkter som helt eller delvis bygger på aktuell limningsteknik.

- Det vore kul om något företag vill testa tekniken, även om jag inte tjänar något på det ekonomiskt. Däremot vill jag gärna vara informerad och kanske kunna ge råd för bra tillämpning av tekniken, säger Per-Johan Gustafsson. KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078