De slår ett slag för svensk trä i Kina
Svenskt Trä arrangerade en trädag i Shanghai för att inspirera den kinesiska snickeri- och möbelindustrin att välja svenskt trä. 400 deltagare bekräftade att intresset för svenska trävaror ökar i Kina.
Det bestod av en konferens med en utställningsdel. Arrangör var Svenskt Trä, i samarbete med China Furniture Association och China Timber & Wood Product Distribution Association.
Målgrupperna för Sino-Swedish Wood Day var den kinesiska möbel- och snickeriindustrin samt inredningsarkitekter och designer. Syftet var att informera och inspirera den kinesiska inredningsindustrin att använda svenskt trä till möbler, golv, paneler och snickerier, samt att etablera nya affärsmöjlighete.
På konferensen presenterade representanter för den svenska sågverksindustrin det uthålliga svenska skogsbruket, svenskt träs kvalitetsfördelar- även gällande logistik. Man visade exempel på interiörer inredda med furu och gran. Dessutom hade kinesiska möbelproducenter och designer bjudits in för att tala om sina erfarenheter av svenskt virke, samt om utvecklingsmöjligheterna för design med svenskt trä i Kina.
På plats i Shanghai var elva av de största svenska träleverantörerna. De presenterade sina företag i var sin monter i anslutning till konferensen och knöt många värdefulla kontakter med potentiella kunder. En gemensam utställning visade prover på svenska träprodukter. Här gavs exempel på hur vidareförädling genom bland annat ytbehandling kan t anpassa träet till de kinesiska kundernas inredningssmak.
– Potentialen för svensk träexport till Kina är mycket stor. Den svenska träindustrin är känd för sin höga och jämna produktkvalitet, sina effektiva logistiklösningar och för ett hållbart skogsbruk. Det sätter den kinesiska träindustrin stort värde på i dag, vilket bekräftades på Sino-Swedish Wood Day. Bland designers och inredningsarkitekter på konferensen framhölls särskilt träets positiva miljöaspekter. I Kina finns idag ett ökat intresse för att använda naturliga och förnybara material i byggande och inredning, som ett svar på landets miljöutmaningar, säger Mikael Eliasson, direktör för Svenskt Trä, i ett pressmeddelande.
Sino-Swedish Wood Day är en del av en långsiktig satsning på den kinesiska marknaden.
– Vi har varit verksamma i Kina under de senaste åtta åren och har under den tiden etablerat starka kontakter med kinesiska branschorganisationer, universitet och myndigheter. Att arrangera ett så stort och välbesökt evenemang som Sino-Swedish Wood Day tillsammans med kinesiska aktörer är ett sätt att ytterligare befästa långsiktigheten i svensk träindustris satsning i Kina, säger Jan Söderlind, internationell direktör på Svenskt Trä.
Svenskt Trä kommer att fortsätta sina satsningar i Kina.
– Under 2014 planerar vi bland annat att ordna en designtävling med universitetet i Shanghai, delta på viktiga mässor och konferenser där vi marknadsför svenskt trä som ett modernt inredningsmaterial, och arrangera en workshop med representanter för svenska och kinesiska myndigheter samt industrin. Allt för att stödja användningen av svenskt trä, säger Jan Söderlind.
Den svenska träexporten till Kina har nästan tredubblats sedan 2012 och beräknas i år uppgå till mer än 400 000 kubikmeter sågat virke. Prognosen för 2014 är över 700 000 kubikmeter sågat virke. KL