Efter katastrofen
Den här insikten gör förstås att det långsiktiga arbetet med att ställa om världens industri och konsumtion till hållbar teknik och nivå måste bedrivas med kraft och beslutsamhet. Den biobaserade industrin har ett stort ansvar här. Det globala perspektivet gör att vi måste tänka större än på vår egen bransch. Vi måste se till att de skogliga råvarorna används optimalt, och att de växer till optimalt.
Vid ett välbesökt seminarium nyligen hos KSLA, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, påpekade Skogsindustriernas skogsdirektör Mårten Larsson, i polemik med Naturskyddsföreningen, att man får störst klimatnytta av skogen om den används för att ersätta andra material, framför allt sådana med fossilt ursprung och material som är mycket energikrävande vid bearbetning eller transport.
Vi har ett ansvar, som sagt. Både skogsbaserade industrier och miljövårdsorganisationer. Skogen binder mest koldioxid när den växer, och används den sedan för att ersätta icke-förnybara material så gör vi en avgörande insats. Kan vi binda den i långlivade produkter som broar och trähus blir förstås effekten ännu större.
Men även mer kortlivade produkter kan ge miljöeffekter. Genom att ersätta bomull med träbaserade textilier kanske torkkatastrofer som den runt Aralsjön kan undvikas. NTT:s systertidning Nordisk Papperstidning arrangerar tillsammans med ett tredje ”syskon”, modetidningen Habit, ett seminarium i Borås den 6 mars 2014. Målet är att öka kontaktytan och de ömsesidiga kunskaperna mellan massaindustrin och textilbranschen.
Vi som arbetar med NTT känner samma ansvar. Både träindustrin och massa- och pappersindustrin har en särskild position i miljöfrågor, ett ansvar att driva och överväga branschernas utveckling i perspektivet av utvecklingen för klimat och miljö. Innebär det att vi hamnar i debatt med människor inom andra branscher eller miljöorganisationer så får vi ta den konflikten.
Den gröna och biobaserade industrin måste gå till offensiven. För trä – i tiden!