23948sdkhjf

Hol-I-Wood – projekt med trä i huvudrollen

Vid Luleå Tekniska Universitet arbetas nu med projektet Hol-i-Wood Patching Robot. Målet är att utveckla en kamerastyrd lagningsrobot.


Hol-i-Wood Patching Robot är en automat för lagning av defekter i träprodukter. Enkelt förklarat består den av en kameradel som synar träbitarna och en lagningsdel där flera robotar utför traditionell borrning och pluggning av kvist, eller andra defekter.

Projektet är lite unikt jämfört med andra kamerasystem för avsyning, då varje träbit får en identitet i scanningen. Tobias Pahlberg som är doktorand och arbetar med bildbehandlingen använder samma teknik som vid fingeravtrycksdetektion och i program för ansiktsigenkänning.

Då scanningen går mycket snabbare än lagningen så ger systemet den fördelen att man inte behöver hålla rätt på bitarna, de kan alltså gå till vilken lagningsrobot som helst. När den ska lagas identifieras biten snabbt av en kamera, systemet hämtar upp var defekterna är och ger roboten sina instruktioner. Alternativet skulle var att märka varje bit.

Jämfört med manuell lagning blir systemet oerhört effektivt och frigör ett stort antal anställda från en tråkig syssla som dessutom ger belastningsskador.

Nästa år ska en prototyp tas i bruk vid det slovenska trävaruföretaget Lip-Bled som bland annat tillverkar gjutformar i trä för byggindustrin. Målet är en kommersiell produkt som väntas sänka produktionskostnaderna för lagning och även ge jämnare kvalitet. Tekniken att ge bitarna en identitet vid scanning är dessutom överförbar till många andra typer av träproduktion. KB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158