23948sdkhjf

Lättare rekrytera unga till träbranschen

Nu blir det lättare för den svenska möbel- och träindustrin att rekrytera unga. Detta tack vare ett avtal som tecknats mellan Trä- och möbelföretagen och GS-facket.
GS-facket har tillsammans med Trä- och Möbelföretagen tecknat avtal om yrkesintroduktion. Det innebär att det ges ytterligare möjlighet för företag att anställa unga under 25 år till en reducerad lönekostnad, där såväl utbildning som handledning ingår.

Det nya yrkesintroduktionsavtalet riktar sig till ungdomar som saknar relevant yrkeserfarenhet. Såväl de som helt saknar gymnasieutbildning som de med yrkesinriktad gymnasiekompetens kan ges möjlighet till yrkesintroduktionsanställning. Även om anställningen är tidsbegränsad är syftet att den ska leda till fast anställning.

Trä- och möbelindustrin står inför en generationsväxling och har ett stort rekryteringsbehov. Samtidigt har unga utan utbildning har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Avtalet är ett sätt att tillsammans med GS-facket ta gemensamt ansvar för branschens framtida kompetensförsörjning och stärka företagens konkurrenskraft. Unga tjejer och killar får möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och företagen får tillgång till medarbetare som kan utvecklas i företaget, säger David Johnsson, vd på Trä- och Möbelföretagen, i ett pressmeddelande.

– Det här avtalet bidrar till att mildra en av vår tids största samhällsproblem, den alltför höga ungdomsarbetslösheten. Avtalet skapar ytterligare incitament för företagen att anställa unga människor som står utanför arbetsmarknaden, där arbetet kan kombineras med utbildning och handledning, säger Tommy Andersson, avtalssekreterare på GS-facket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063