23948sdkhjf

Granen ej längre under attack

Det långa utbrottet av granbarkborreangrepp som startade 2018 i Götaland och Svealand är över för denna gång. En färsk inventering visar att skadorna gått ned med 95 procent jämfört med toppåret 2021.

– Det är med stor lättnad vi kan konstatera att skadorna av granbarkborre nu är nere på låga nivåer igen, säger Kerstin Ström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen. Torkan 2018 fick långtgående effekter med stora skador på skogen och det har varit svåra år för många skogsägare som fått kämpa för att försöka rädda sina granar.

Cirka 0,3 miljoner kubikmeter stående gran har dödats av granbarkborren 2024 enligt den inventering som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) gjort på uppdrag av Skogsstyrelsen i delar av Götaland och Svealand. Det kan jämföras med förra året då drygt 2 miljoner kubikmeter skadades och rekordåret 2021 då skadorna låg på över 8 miljoner kubikmeter. Totalt uppskattas att cirka 34 miljoner kubikmeter gran dödats i södra och mellersta delarna av Sverige sedan 2018, vilket motsvarar flera tiotal miljarder kronor i virkesvärde.

– Att skadorna minskat de senaste åren beror till stor del på att vädret varit gynnsamt för granarna som behöver regn för att kunna stå emot skadeinsekterna. Skogsägarna och skogsbruket har också gjort en imponerande kraftsamling för att klara av dessa omfattade angrepp och därigenom räddat stora virkesvärden, säger Kerstin Ström.

Att de svåra angreppen av granbarkborre tycks vara över för denna gång betyder inte att det inte kan komma en ny våg av angrepp. Tvärtom ökar risken för liknande utbrott i takt med klimatförändringarna som gör att vi kan vänta oss ett allt varmare och torrare klimat. Torkan är granens värsta fiende eftersom den stressar granarna och gör det svårare för dem att försvara sig mot skadeinsekter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066