Lotta Lyrå: Målet är mer från varje träd
Södra har under året även förändrat sin organisation för att spetsa till såväl innovationer som kommersialisering av nya produkter inom textil, kemi och byggprodukter.
− I dag har vi flera produkter där fokus ligger på att stärka produktiviteten och att etablera Södra på marknaden. KL-trä är ju ett exempel, där vår fabrik i Värö når allt högre effektivitet. Men vi har även nya produkter på väg, inte minst inom de flöden som varken blir byggprodukter eller massa, där vi i framtiden kan göra kemikalier i stället för energi. På nästan alla områden ökar efterfrågan på grön råvara. Ett exempel på hur man kan möta behoven av gröna råvaror är förstås Södras miljardinvestering i en ligninfabrik i Mönsterås, som NTT skrev om i NTT nr. 9. Energieffektiva fabriker gör att det blir möjligt att i stället producera en värdefull kemiprodukt, en produkt som har potential att öka förädlingsvärdet dramatiskt.
− Södras fokus är ju som alltid att öka värdet på skogsgården, att förbättra medlemmarnas ekonomi. Men vi har ju också ett ansvar för hållbar utveckling och klimatnytta. Där finns källor på tre plan; de växande skogarna, förnyelse av vår egen verksamhet och den nyttan som produkterna skapar när de ersätter fossilbaserade.
Träindustrins klimatnytta känns självklar för de flesta som arbetar i den. Men för att övertyga resten av världen om att skogen gör mest klimatnytta om den används behövs mer än fakta, menar Lotta Lyrå.
− Vi måste nå människor även känslomässigt, genom att visa på att skogen ger både värdefulla produkter i vardagen och klimatnytta, och hur detta hänger ihop.
Södra och Lotta Lyrå arbetar på alla nivåer i dag för att berätta om hur skogen, industrin och klimatet hänger ihop.
− Jag har träffat Ursula von der Leyen när hon varit i Sverige och ska till Bryssel nu i veckan, konstaterar Lotta Lyrå.
EU är väldigt centralt i arbetet med att säkra tillgången till skogsråvara. Inte minst via Skogsindustrierna, där Lotta Lyrå numera är ordförande, bedriver de svenska skogsindustrin ett ständigt arbete både i Bryssel och bland politiker i Sverige.
− När vi implementerar EU-lagstiftning är det viktigt att vi gör det kalibrerat med övriga Europa. Vi har i Sverige en tradition av väldigt starka och självständiga myndigheter, men det är fortfarande politikernas uppgift att se till att politiska beslut och mål hanteras balanserat och som lagstiftningen är tänkt. Det är lätt hänt att vi får en överimplementering när tjänstemän får driva frågor utan tydliga och konsekventa direktiv från politiskt håll.
En konkret politisk fråga som Lotta Lyrå vill se löst är frågan om klimatdeklarationer av byggnader.
− Det skulle skapa ett driv i marknaden, konstaterar Lotta Lyrå.