23948sdkhjf

Erik Haara, TMF: Nya verktyg krävs mot byggkrisen

TMFs nye vd är frustrerad över att regeringen och Riksbanken inte varit snabbare att agera mot byggkrisen. ”Det har varit byggkriser förr, man kan tycka att det borde finnas erfarenheter att ta av, säger Erik Haara.”

Erik Haarala tillträdde som vd för branschorganisationen TMF i början av oktober. Han har ägnat stora delar av tiden sedan dess med att träffa medlemsföretag och att diskutera framtiden med TMFs branschgrupper för trähus, inredning, möbler och så vidare.

– En del av frågorna är förstås branschspecifika, säger Erik Haara. Men byggkrisen och lågkonjunkturen drabbar alla mer eller mindre. Därför är det besvärande att Riksbanken och regeringen inte satt in åtgärder tidigt. Man borde som sagt ha koll på vad som kan göras, och inte minst när det är dags att sätta in åtgärder.

Samma dag som jag träffar TMFs nye vd publiceras ett upprop från TMFs styrelse, där man påpekar att ekonomin har farit illa vid tidigare kriser just för att man inte reagerat kraftfullt i tid och rustat samhällsbyggnadssektorn. Resultatet har blivit att nedgången har spridit sig till transportsektor, service och så vidare.

– Det behövs nya och bättre verktyg även utöver Riksbanken för att jämna ut konjunkturen, säger Erik Haara. Det skulle vi vilja att en statlig utredning tittar på.

Även träbranschen själv kan behöva nya verktyg för framtiden. En del mötesformer som de traditionella mässorna har tappat i deltagarantal. De fysiska resorna kan dock fortfarande vara viktiga, och delar av Erik Haaras introduktionstid har tillbringats utanför huvudstaden. Bland annat besökte han Lindbäcks stora fabrik i Haraholmen utanför Piteå.

– Väldigt imponerande, konstaterar Erik Haara. Det handlar om otroligt effektivt byggande hela vägen från träråvara till färdiga volymer.

En sak som inte ändras i första taget är TMFs inställning till hur man borde bygga. Mer småhus i trädgårdsstäder är det som efterfrågas och som människor trivs med, menar TMF.

Själv bor Erik Haara med fru och tre barn i en trädgårdsstad norr om Stockholms innerstad.

– Det planeras annars inte för så många trädgårdsstäder i storstadsområden, noterar Erik Haara. Kommunledningarna i Sverige borde vara mer långsiktiga. Inte bara bygga fler bostäder, utan bygga så att människor trivs och stannar kvar. Stockholm ska ju till exempel så småningom bygga på både mässområdet och Bromma flygplats.

Trädgårdsstäder eller mer blandade områden kan vara ett sätt att locka människor att bosätta sig där.

Utöver ekonomiska frågor kring konjunktur och byggkris finns det andra frågor som väger tungt för TMF och Erik Haara.

– Regelbördan är en viktig fråga för våra medlemmar. Vi kämpar på för att minska trycket på våra företagare att följa och redovisa lagar och regler. Nu blev ju i alla fall avskogningsdirektivet EUDR uppskjutet vilket är positivt för våra medlemsföretag som får en rimligare möjlighet att anpassa och lära sig. Men det finns en hel del övrig regelförenkling att genomföra. Där är TMF:s roll i Näringslivets regelnämnd viktig framåt.

TMFs upprop

1. Ta ett helhetsgrepp. Regeringen behöver tillsätta en statlig utredning med uppdraget att se över de rådande strukturella förutsättningar som gör bostadsbyggandet så känsligt för konjunktursvängningar. Utredningen bör ta avstamp i en internationell jämförelse med länder som över tid har haft ett stabilt byggande samt se över hur man kan införa stabilare finansieringsmodeller för bostadslån. Utredningen bör även omfatta de branscher som ingår i en nyproducerad bostads värdekedja, t ex bygginredning, installationer och tjänster.

2. Sänk kostnaderna. Trösklarna för en prisöverkomlig bostad är alldeles för höga. Kreditgivningen behöver lättas upp genom höjt bolånetak till 90 procent och slopande av det skärpta amorteringskravet.

3. Effektivisera bostadsförsörjningen. Brister i kommunala planeringsunderlag har skapat en bild av att Sverige lider av brist på byggbar mark, vilket används som argument för att tränga ihop bostäderna genom höga exploateringstal. Det är uppenbart att det kommunala planmonopolet inte fungerar optimalt inom markanvändningen - nuvarande tillämpning behöver ses över.

4. Förbättra de statliga regelverken. Tillgången på byggbar mark måste underlättas. Regeringen måste göra det enklare att bo och bygga bostäder i strandnära lägen, i synnerhet för att öka attraktiviteten i mer glesa delar av landet.

5. Prioritera blandad bebyggelse som inkluderar småhus. Låg- och medelinkomsttagares möjlighet att förverkliga småhusdrömmen har kraftigt minskat de senaste åren. Den för Sverige historiska egnahemsrörelsen, som utgick från hushållens behov, behöver återuppstå för att fler ska kunna äga sitt boende. Kommunerna behöver se till att det byggs bostäder i allmänhet och småhus i synnerhet.

Om Erik Haaara

Erik Haara är jurist och har arbetat mycket inom den politiska sfären, bland annat som politiskt sakkunnig vid Landsbygdsdepartementet under Alliansregeringens tid. Innan dess var han en tid aktiv i Haparandas kommun.

– Jag är inte uppväxt med vare sig glasbranschen eller träbranschen, konstaterar Erik Haara. Jag är däremot uppväxt på en gård på landet, så jag har en förståelse för betydelsen av goda villkor för människor och företag utanför storstäderna. Sedan har jag via juridik och politik fått praktiska erfarenheter av att arbeta med detta.

Erik Haara har förstås redan nu arbetat på att sätta sig in i träindustrin och dess olika grenar med olika storlek på företag och olika villkor.

– Ett viktigt mål för mig och TMF är att alla företag, oavsett storlek och delbransch, ska känna sig hemma i TMF och få det stöd man behöver för att stärka sin konkurrenskraft.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109