23948sdkhjf

Träindustrins framtid spånas fram

Vid STTFs möte i Göteborg spånades det fritt kring hur framtidens "sågverk" ska se ut. Förslaget "gör spån av allt" konkurrerade med idéer om hur man kan skapa nya produktrer av limträ.

Det var många idéer från de sex grupperna under mötets workshop som var ganska radikala, bland annat som sagt förslaget att göra spån av allt och sedan 3D-printa produkter. Men gemensam för nästan alla förslag och visioner var tanken att göra mindre bitar än dagens plankor, för att sedan limma ihop dessa. Ett faktum som gör Södras satsning på lignin extra intressant, eftersom just lim och andra kemitekniska produkter är något som kan produceras hållbart från lignin.

Utgångspunkten för de visionära diskussionerna vid STTF-mötet var LTUs forskningssatsning i Skellefteå, CT Wood. Forskaren och branschbekantingen Mikael Svensson noterade att man arbetar med hela 30 projekt, varav två "sticker ut rätt rejält". Det var de två senare, Bättre sågning och Varför mäta ytor, som presenterades i Göteborg och som la grunden för gruppdiskussionerna.

Forskaren Magnus Fredriksson pekade på att man alltid försökt hitta stockar eller träd som passar bra för den produkt man ska ta fram. Skillnaden i dag är dels att man kan se även insidan av stocken, dels att det finns avancerade verktyg för att analysera hur man kan optimera sågningen. 

– Det vi gör i dag är att optimera i 2D, vi planerar in optimalt med produkter i tvärsnittet på stocken och vrider in den så att vi får ut detta. Kan vi även optimera i längsled, 3D, skulle vi kanske kunna öka utbytet av träprodukter från dryga 50 till runt 60 procent.

För att utveckla hur man mäter ytor, och vad man kan vinna med detta, har CT Wood gått utanför LTU och engagerat ytexperten Sabina Rebeggiani från Högskolan i Halmstad. Vid STTF-mötet beskrev hon fyra ljusbaserade mätmetoder och hur vad man kan lära av dessa.

Linus Olofsson, LTU, har forskat på träytan och vad denna kan säga om hur sågbladet mår.

– Idealet skulle vara om man kunde få en signal om när det är dags att byta sågblad, baserat på hur ytan ser ut snarare än att byta efter till exempel en viss tid, menade Linus Olofsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079