23948sdkhjf

Stipendium till ung forskare vid Linnéuniversitetet

Papiya Bhowmik, forskare och doktorand vid Linnéuniversitetet i Växjö, medverkar som föredragshållare under konferenser The 20th Annual Meeting of the Northern European Network for Wood Science and Engineering.

Denna konferens kommer att hållas av Edinburgh Napier University i Skottland från 22–27 oktober 2024. Mer information om konferensen finns här: https://blogs.napier.ac.uk/cwst/wse2024/ .

Papiya Bhowmiks anförande kommer att behandla skapandet av hållbara kompositpaneler med hjälp av sågspån, textilavfall samt vetegluten som ett naturligt lim. Dessa paneler förbättras med citronsyra som tvärbindare och glycerol som mjukgörare, och har utmärkta termomekaniska egenskaper.

Genom att återanvända trä- och textilavfall tillför man värde till industriavfall samtidigt som det minskar beroendet av skadliga lim. Därmed främjas en cirkulär bioekonomi och mer hållbara industriella metoder.

För att underlätta en medverkan vid konferensen har Papiya Bhowmik erhållit ett stipendium på 10.000 kronor från STTF.

− Styrelsen anser att forskning och utveckling av träindustrins biprodukter är viktig ur flera perspektiv, säger STTFs sekreterare Tomas Ivarsson. Den träindustriella sektorn bör ta del av projektets resultat om hur vi kan återanvända avfall och sågspån som innehåller naturliga lim och kan erbjuda en miljövänlig lösning. Under denna konferens finns möjlighet att diskutera och nätverka med andra forskare samt främja det akademiska samarbetet och kunskapsutbytet. Papiya Bhowmiks medverkan kommer ytterligare att främja Sveriges engagemang för hållbar forskning inom trävetenskap och träteknik på en global scen vilket också är ett starkt motiv till stipendiet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.049