23948sdkhjf

John Karbin siktar på tillväxt för Valutec

John Karbin är ny vd vid Valutec sedan augusti i år. Han ser en fortsatt tillväxt och teknisk utveckling av torktekniken för Valutec. ”Genom åren har vi varit drivande inom virkestorkning och genomfört många lyckade utvecklingsprojekt” säger John Karbin.

John Karbin må vara relativt ny som vd på Valutec, men han är verkligen ingen nykomling på företaget. Hela 22 år av sina 48 har han tillbringat på Valutec. Med en utbildning inom datavetenskap vid LTU arbetade han  mycket med utveckling av styrsystem under sina första år på företaget. Som automationschef vid Valutec ledde han utvecklingen av företagets framgångsrika styrsystem Valmatics. John Karbin utvecklade Valmatics vidare, och försåg bland annat version 4.0 med en funktion för spotprisoptimering, som gav stora fördelar vid variationer i elpriset, och funktioner för adaptiv styrning.

– Energieffektivitet är en viktig faktor för våra kunder, och därmed för Valutec, konstaterar John Karbin. 

Detta gäller inte minst i Tyskland som är en av Valutecs stora marknader. Tyskland har hårda regler och tuff uppföljning när det gäller energieffektivitet. 

Valutecs torkanläggningar finns  i dag i en rad länder, där Centraleuropa har växt starkt de senaste åren.

En annan marknad man börjat växa på är Nordamerika.

– Nordamerika hoppas vi ska bli en stor marknad i framtiden. Men det är samtidigt utmanande att man har både olika råvara och olika regelverk beroende på var sågverket ligger, noterar John Karbin. Nordisk tall och gran kan vi väldigt mycket om, men när vi ska arbeta med ”nya” nordamerikanska träslag behöver vi utföra grundläggande utvecklingsprojekt.

John Karbin behåller sitt uppdrag som automationschef även när han nu tar över vd-rollen från Robert Larsson.

– Valutec är ett relativt litet företag, där vi alla arbetar nära varandra och med varandras specialområden, menar John Karbin. När jag nu tar över som vd har jag bra koll på hela verksamheten även vid sidan av mitt eget specialområde inom styrteknik och automation. En nyckel till Valutecs framgång, och en kärna i verksamheten, är det stora processkunnandet som vi har i företaget. Det är något som vi kommer att fortsätta fokusera på för att leda utvecklingen inom virkestorkning. processkunnandet är något som uppskattas av kunderna, och det är också viktigt för trä som material. Tekniskt och ekonomiskt effektiv torkning är en viktig del i trämaterialets möjlighet att konkurrera med andra material.

En nyckel till Valutecs framgång, och en kärna i verksamheten, är det stora processkunnandet som vi har i företaget

För framtiden betonar John Karbin betydelsen av att sågverken ka kunna säkra tillgången till råvara och få långvariga politiska spelregler att hålla sig till. Ett samband som understrukits den senaste tiden då flera stora sågverksprojekt lagts på is på grund av politisk osäkerhet. Men John Karbin är positiv till framtiden och den bransch han arbetar i.

– Det är roligt att arbeta med trä! Det tycker jag både i jobbet och på fritiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142