23948sdkhjf

Digitalisering från skog till produkt

Nu finns alla komponenter som behövs för att sätta ihop träindustrins digitalisering, från skog till förädling. Det som saknas är någon som tar ledningen i arbetet med att integrera skog med såg och produkt med betalning. ”Tekniken finns där”, säger Digiwoods grundare Mikael Jacobsson.

Mikael Jacobsson är både optimistisk och frustrerad. Redan för mer än 20 år sedan talade man i träindustrin om hur värdeutbytet skulle kunna förbättras om man införde mer mätning och därmed fick bättre kunskaper om vilka egenskaper råvaran egentligen hade.

− I dag finns mätteknik och mätdata, konstaterar Mikael Jacobsson. Både i skogen, vid sågverket och hela vägen till förädling. Men tekniken används inte optimalt, eftersom man inte har integrerat användningen av data hela vägen.

Mikael Jacobsson ser tre huvuduppgifter för träindustrin.

− Vi skulle behöva ta med alla relevanta data från skog till förädling, eftersom vi kommer att behöva redovisa klimatpåverkan hos varje enskild produkt. Det vore också önskvärt att kunna betala skogsägare och sågverk efter slutvärdet hos den färdiga produkter. Det är en gåta för mig att man inte tar till sig möjligheten att använda skogsdata för att öka värdeutbytet. Initiativ har tagits, bland annat av Skogforsk, men de har hittills upplöst i tomma intet, trots deltagande av stora sågverksgrupper och organisationer.

Mikael Jacobsson menar att tekniken finns i dag för att integrera hela vägen. Det som behövs är att någon tar initiativet till ett stort projekt.

− Inget enskilt företag kan ta det här steget själva. De måste fokusera på sin egen konkurrenskraft, men det som behövs för att genomföra integrationen är någon som agerar för hela branschens bästa. Det skulle behövas en kraftsamling ledd av branschorganisationer i samarbete, till exempel Skogforsk, Rise och STTF, och med deltagande av stora företag och andra aktörer i branschen.

Det skulle behövas en kraftsamling ledd av branschorganisationer i samarbete

Även utöver fördelen med att vi i dag har avancerad teknik för mätning, spårbarhet och datahantering, så ser Mikael Jacobsson flera andra positiva trender i hur teknikbranschen fungerar i dag.

− Dels har leverantörerna blivit mindre hemlighetsfulla, det är lättare att få företag att dela med sig av data och att samarbeta med andra leverantörer. Det är också en fördel för teknikintegrationen att allt fler företag arbetar med teknik för flera steg i processen. Tidigare var de flesta leverantörer specialiserade på ett enda steg och utvecklade enbart denna teknik.

De olika modellerna för spårbarhet, på bit- eller paketnivå, har etablerats och kommit för att stanna, menar Mikael Jacobsson.

− Det här är i dag en mogen marknad, med valmöjligheter. Men ändå används den inte maximalt. Det borde finns en QR-kod på varje enskild produkt som ger data om klimatpåverkan hela vägen från skogen, så att alla användare kan ta genomtänkta beslut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142