23948sdkhjf

Nytt landmärke av trä i Skellefteå

Martinsons har fått i uppdrag att leverera trästommen till Campus ACE, en sju våningar hög byggnad som blir ett nytt landmärke i trä i Skellefteå. ”Väldigt fint att vi får bidra till en grönare framtid på vår hemmaplan”, säger Jonas Lindgren, Martinsons.

Martinsons – som tidigare bland annat varit med och byggt Sara kulturhus i Skellefteå, en av världens högsta träbyggnader – får nu bidra till ännu en spektakulär träbyggnad i staden. Campus ACE ska bli en energismart byggnad på cirka 8 000 kvadratmeter och fungera som mötesplats, testbädd och labbmiljö för samhällets elektrifiering. I byggnaden kommer bland annat Arctic Center of Energy att husera. Det är ett kompetenscentrum som drivs av Luleå tekniska universitet, Northvolt, Skellefteå Kraft och Skellefteå kommun.

Byggnadens stomme blir i trä, vilket är i linje med Skellefteå kommuns träbyggnadsstrategi och ambitioner för hållbart byggande. Martinsons utvecklar, konstruerar och levererar trästommen som tillverkas på Holmens sågverk i Bygdsiljum. Den kommer att bestå av 2 100 kubikmeter KL-trä och 950 kubikmeter limträ.

Peab är totalentreprenör för projektet och ska montera stommen från Martinsons.

– Det känns tryggt att arbeta med Martinsons, de har omfattande expertis när det gäller att bygga kontorshus i trä. Med vår erfarenhet av att arbeta med limträ och KL-trä skapar vi tillsammans med Martinsons gedigna kunnande ett starkt team för ett lyckat projekt. Martinsons har också hög prefabriceringsgrad vid Holmens sågverk i Bygdsiljum, som ju bara ligger några mil från byggarbetsplatsen, vilket stämmer bra överens med projektets högt ställda hållbarhetsambitioner. säger Jens Skoglind, arbetschef på Peab.

För att kvalitetssäkra hållbarhetsambitionerna kommer byggnaden att certifieras enligt Zero CO2 (syftar till att skapa klimatneutrala byggnader) och klassificeringssystemet Miljöbyggnad Nivå Guld (för byggnader som presterar långt över genomsnittet när det gäller miljöprestanda, bidrar till bättre inomhusmiljö och minskad klimatpåverkan).

Campus ACE börjar byggas våren 2025 och väntas stå klart 2027.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067