23948sdkhjf

Mer trä kan återvinnas

Svenska Träskyddsinstitutet har publicerat en ny rapport som belyser resultaten från ett projekt initierat av Nacka Vatten och Avfall (NVOA). Projektet fokuserade på att utveckla och testa en ny, enkel sorteringsmetod för att hantera impregnerat träavfall.

Syftet med projektet var att särskilja farligt avfall (FA) från icke-farligt avfall (IFA). Resultaten pekar på betydande miljömässiga och ekonomiska fördelar för kommuner i hela landet.

Enligt den nya rapporten visade sig sorteringsmetoden vara tillräckligt effektiv för att korrekt sortera impregnerat trä i två fraktioner: farligt och icke-farligt avfall. Resultaten visar att 79 procent av det insamlade impregnerade träet klassificerades som icke-farligt, övriga 21 procent bedömdes vara farligt avfall. Vidare kunde 7 procent av träet återanvändas, vilket visar att det finns potential att öka återbruk av impregnerat trä.

Det är dock viktigt att notera att detta var ett enstaka försök med urval från tre återvinningscentraler. Resultaten är lovande, men ytterligare forskning och fler försök behövs för att optimera sorteringsprocessen och validera metoden i större skala.

NTT Woodnet har tidigare skrivit om försöken i Nacka med ökad återvinning av byggträ, som även siktat på impregnerade produkter.

En av de mest lovande slutsatserna i rapporten är att en mer effektiv sortering av impregnerat träavfall kan leda till stora kostnadsbesparingar för kommunerna. I fallet Nacka kommun, uppskattas en potentiell besparing på cirka 840 000 kronor per år genom att minska mängden farligt avfall med närmare 80 %. Därutöver kommer minskade hanteringskostnader samt ökade intäkter från försäljning av returträflis (RT-flis), som kan produceras från den icke-farliga fraktionen tillföra uppskattningsvis en miljon kronor per år.

Rapporten lyfter också fram möjligheten att ytterligare förbättra sorteringsprocessen genom att införa XRF-analys (röntgenfluorescensteknik). Genom att använda denna teknik som en obligatorisk del av sorteringen skulle mängden farligt avfall kunna minskas med ytterligare 10–20 %. Detta skulle i sin tur kunna generera ytterligare besparingar på upp till 400 000 kronor per år, samtidigt som mer RT-flis skulle kunna produceras och säljas.

Svenska Träskyddsinstitutet betonar i rapporten att den nya sorteringsmetoden har potential att göra stor skillnad på nationell nivå. En bredare implementering av sorteringsguiden på återvinningscentraler runt om i landet skulle kunna resultera i minskade avfallskostnader på upp till 63 miljoner kronor och ökade intäkter från RT-flis på cirka 77 miljoner kronor per år.

Rapporten visar tydligt hur en optimerad hantering av impregnerat träavfall inte bara kan gynna miljön genom minskat farligt avfall, utan också stärka den ekonomiska hållbarheten för kommunernas avfallshantering. Genom att anamma den nya metoden kan kommunerna inte bara sänka sina kostnader utan också bidra till en mer cirkulär ekonomi och ökad återvinning och en mer miljöriktig hantering av farligt avfall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047