23948sdkhjf

Skogsindustrierna halvnöjda med budgeten

Skogsindustrierna ser flera positiva inslag i regeringens budget, särskilt när det gäller investeringar i transportinfrastruktur och forskning. Det menar Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna.

– Att regeringen i budgeten tar tag i den eftersläpande underhållsskulden för vägar och järnvägar är bra och efterlängtat. Nu är det viktigt att satsningarna också blir långsiktiga. Som Sveriges största transportköpare är vår bransch beroende av välfungerande transportsystem. Frågan om förbättrat väg- och järnvägsunderhåll över hela landet är en avgörande faktor för hela skogsnäringen, säger Viveka Beckeman i en kommentar till höstbudgeten.

I regeringens budgetproposition utökas budgetramen för transportinfrastruktur med 200 miljarder kronor. Förstärkningen ger Trafikverket finansiella möjligheter att ta itu med den omfattande underhållsskuld som Sveriges statliga vägnät och järnvägar idag dras med. Senare i höst väntas regeringen presentera sin infrastrukturproposition. Skogsindustrierna ser att det finns fortsatta behov av satsningar på underhållsskulden även i andra delar av transportsystemet. Framförallt behövs omgående investeringar i Sveriges isbrytarflotta för att säkra tillförlitliga sjöfartstransporter året runt, i hamnar över hela landet.

I höstbudgeten gör regeringen de största forskningsinvesteringarna någonsin. Skogsindustrierna välkomnar satsningarna som görs men ser att de behöver kompletteras med forskningspolitiska prioriteringar som stärker svensk industris konkurrenskraft och bidrar till en hållbar grön omställning. Dessa prioriteringar bör innehålla ett forsknings- och innovationsprogram för bioekonomin som stärker den svenska biobaserade industrin.

– Forskningssatsningarna måste vara rejäla och riktas rätt. Innovation kopplad till skogen, skogens råvaror och processindustrin bär med sig stor potential för både miljö och ekonomi. Därför är det viktigt att regeringens kommande forsknings- och innovationsproposition tar fasta på ökade kunskaper kopplat till den framväxande cirkulära bioekonomin, säger Viveka Beckeman.

Skogsindustrierna ser positivt på att regeringen i budgeten föreslår ett ekonomiskt stöd för kommuner som satsar på vindkraft. Regeringen har även meddelat att man avser att införa ersättning till närboende, som föreslogs i den s.k. Incitamentsutredningen. En sådan proposition behöver komma på plats.

– Mer fossilfri el behövs för att möta industrins behov. Skogsindustriernas medlemsbolag både producerar och konsumerar stora mängder el. En påskyndad utbyggnad av vindkraft och andra kraftslag tillsammans med förstärkt elnätskapacitet är något branschen välkomnar och vill bidra till, säger Viveka Beckeman.

Tidigare i år släppte industrins energisamarbete SKGS, där Skogsindustrierna ingår, en rapport om industrins elbehov. Den visade bland annat att industrins elbehov förväntas öka de kommande åren. För skogsindustrins innebär det en ökning med knappt en tredjedel till år 2035.

Regeringen gör i budgeten en rad olika satsningar på myndigheterna i syfte att snabba på och förenkla tillstånds- och tillsynsprocesser. Behovet av mer effektiva tillståndsprocesser är en grundläggande förutsättning för industrins utveckling och en fråga som Skogsindustrierna drivit.

– Effektivare tillståndsprocesser är nödvändigt för industrins utveckling, konkurrenskraft och för att vi ska kunna nå uppsatta miljömål. Det är positivt att regeringen ser det behovet och ger anslag i budgeten. Ännu viktigare är att det genomförs nödvändiga regeländringar för ett bättre system där resurser läggs på rätt saker, säger Viveka Beckeman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111