23948sdkhjf

"Lindbäcks hus lika säkra vid brand"

Med anledning av P1-programmet Kalibers granskning av bränder i flerbostadshus med trästomme har Lindbäcks i ett pressmeddelande konstaterat att Lindbäcks brandskydd möter de krav som Boverkets Byggregler ställer, och att experter bekräftar detta. "Våra hus är lika säkra som andra hus, vi klarar de hårda krav som ställs, även de nya byggreglerna som kommer 2025", säger Stefan Lindbäck, vd för Lindbäcks Group.

Sveriges Radios program Kaliber lyfter i ett aktuellt program eventuella brandrisker i flerbostadshus med trästomme. Lindbäcks vill med anledning av programmet här kommentera de aktuella frågorna som ställs för att tydliggöra fakta.

Stefan Lindbäck menar i pressmeddelandet att man har minst lika säkra hus som någon annan leverantör.

– För det första vill jag säga att bränder förstås är allvarliga händelser alldeles oavsett utgången. Det är en fruktansvärd upplevelse för de som drabbas alldeles oberoende av hur huset är konstruerat. Vi motsätter oss inte alls att ämnet tas upp eller att vi som bransch eller företag granskas. Det är givetvis helt i sin ordning. Vi kan konstatera att de lyfter fyra bränder över en tioårsperiod, under samma tid har cirka 27 000 bränder i flerbostadshus ägt rum i Sverige. Frågan är inte ny och vi har systematiskt utvecklat vårt byggsystem med brandskydd i över 30 år nära samverkan med bland annat Luleå tekniska universitet, brandskyddsexperter och säkerställt att vi klarar de krav som ställs från myndigheterna. I programmet sägs det att Boverkets nya regler ska fokusera på att reglera just vår byggmetod med moduler, det vi kan konstatera är att vi redan i dag klarar Boverkets nya regler som kommer 2025.

Är Lindbäcks hus mer brandfarliga än andra hus?
– Våra flerbostadshus med trästomme är byggda enligt Boverkets Byggregler. Forskningsresultat och praktisk erfarenhet bekräftar att byggnader med trästomme har samma säkerhet som byggnader med vilken annan stommaterial som helst. Så, nej, våra hus är inte brandfarligare än andra hus,
säger Stefan Lindbäck.

Jörgen Thor, brandskyddsexpert och teknologie doktor, Brandsskyddslaget, bekräftar Stefan Lindbäcks svar:
– Vi har varit inkopplade i ett antal fall med flerbostadshus med trästomme och vi menar att konstruktionerna följer gällande byggnormer. Sedan kan det förstås finnas felaktigheter i utförandet av brandskyddet. Tack vare att modulhus tillverkas i fabrik, under kontrollerande förhållanden ökar det säkerheten. Det blir helt enkelt lättare att undvika fel i konstruktionen än för traditionellt platsbyggda hus.

I programmet beskrivs några bränder i modulhus med trästomme som sedan fått rivas. Är det ett specifikt problem för den byggmetoden?
Stefan Lindbäck:
– Det finns även exempel på bränder i betonghus som slutat i totalskada. Så det är inte unikt för modulhus med trästomme. Dessutom är detta inte normalförloppet, generellt kan vi konstatera att i snart sagt alla fall med bränder stannar branden i brandcellen. Så det stämmer inte att en brand i ett modulhus av trä automatiskt leder till rivning av hela huset. Det är direkt fel.

Jörgen Thor, brandskyddsexpert och teknologie doktor, Brandsskyddslaget:
– Vindsbränder är ett generellt problem för alla fastigheter, det drabbar även hus med traditionell betongstomme. Det finns också flera exempel på där hus med betongstomme också tagit stor skada vid bränder, så det är inte unikt för modulhus med trästomme.

Om era hus är lika säkra, vad är då problemet?
– Frågan gäller mest egendomsskyddet, huruvida fastigheten klarar en brand och en brandbekämpning utan att skadas för allvarligt. Fakta är att rätt hanterat så har våra fastigheter samma eller bättre möjligheter att bibehålla värdet jämfört med hus med andra byggsystem, säger Stefan Lindbäck.

– Sedan ska vi inte glömma bort att ett av de bärande skälen till att flerbostadshus med trästomme är byggbranschens framtid är det faktum att vi mer än halverar koldioxidutsläppen. Byggbranschen står för en femtedel av Sverige totala koldioxidutsläpp, så det finns goda skäl att fortsätta utveckla träbyggandet i Sverige. Självklart ska vi på Lindbäcks fortsätta att utveckla vårt byggsystem för att både stärka brandsäkerheten och egendomsskyddet, men vi klarar även Boverkets nya regler.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079