23948sdkhjf

Höghus av halm och trä

ETC Byggs 12-våningars höghus i Malmö av trä, med isolering av halm, är enligt halmleverantören veterligen världens högsta halmhus. I husfabriken i Hultsfred tillverkas nu väggarna. ”Mig veterligen har ingen annan tidigare gjort det vi nu gör”, säger Fredrik Fagerberg, byggchef på ETC Bygg, i ett pressmeddelande.

Ytterväggarna till höghuset i Hyllie i Malmö kommer att förses med isolering av halm. Halm är ett restmaterial och att använda det i en byggnad är extremt resurssnålt.
– Genom att vi sätter in inköpta halmmoduler i färdiga väggar får vi större kontroll både över leverantörsledet och kostnaderna. På sikt hoppas vi kontrollera hela kedjan själva och även tillverka halmelementen, säger Fredrik Fagerberg. Man kan kalla det ett experiment. Men halm i väggar är inte alls nytt, det är beprövat. Vi vet att det är ett material som både bär och isolerar. Eftersom halmelementen är tillverkade i en industrialiserad process är det en kontrollerad tillverkning i ett kontrollerat klimat. Det nya är att vi använder materialet i ett höghus.

Anledningen till att Fredrik Fagerberg menar att halm är så hållbart är att det växer upp på ett år och är en restprodukt, vilket gör materialet väldigt klimatsmart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093