23948sdkhjf

Skinnskatteberg en möjlighet för kompetensbehoven

Kompetensbehoven för träindustrin kan fyllas från olika håll. Ett alternativ är landets enda skogsmästarskola, som finns i Skinnskatteberg.

I Skinnskatteberg har det sedan 1945 utbildats ungefär 2 000 skogsmästare. Förutom universitetsutbildning bedriver SLU även forskning och internationell uppdragsverksamhet där. Skogsmästarprogrammet är yrkesinriktat och treårigt (180 hp) och är uppbyggt utifrån de krav som skogsnäringen har på skoglig kompetens. Under många år har årskurserna varit välfyllda, vilket åtminstone delvis kan bero på den generationsväxling som är inom den skogliga sektorn. Enligt Universitetsadjunkt Torbjörn Valund är höstens kursomgång i det närmaste fylld, drygt 50 studenter. De flesta får ett arbete inom den skogliga sektorn, men det finns ändå några som hamnar i gränslandet mellan skog och såg.

Förutom ordinarie lärare på programmet medverkar även gästlärare från näringslivet och andra delar av SLU. En av dessa gästföreläsare och som medverkat under många är STTF:s sekreterare Tomas Ivarsson.

− Det är fantastiskt trevligt att få möta unga vetgiriga människor som står i början av sin karriär. Vad som är extra roligt är att årskurserna är välfyllda och merparten av dessa studenter skaffar sig ett arbete inom den sektor som man valt att studera inom.

Louise Kvale Strandberg som kommer från Arvika anser att det bästa med utbildningen har varit variationen och hur bred utbildningen är.

− Mycket teoretiskt blandas med praktiska moment ute i fält samt flera studiebesök vilket ger en bra inblick och förståelse för hur skogsnäringen fungerar. Vi har vi lärt oss mer om sågverksteknik och grundläggande kvalitetssortering och det har varit mycket intressant. Föreläsningar inomhus har varvats med praktiska moment där vi har tittat på sågade trävaror och lärt oss om kvalitetssortering och klassning. Mycket bra och lärorikt!

Julius Lönn från Åtvidaberg tycker att utbildningen är utvecklande och intressant där möjligheter att lära sig om både skog och sågverk finns.

− Mitt mål efter utbildningen är att ha goda kunskaper om skogsmarknaden och ha möjligheter till att få ett skogligt arbete som man trivs med, säger Julius Lönn.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047