Hans Sohlström, CEO Stora Enso: Kunskaperna om träbyggande växer överallt
Vi inleder intervjun med att prata en del om Ursula von der Leyens besök i Sverige, där hon bland annat besökte Stora Ensos utvecklingscentrum i Nacka.
– Hon var väldigt intresserad och imponerad, konstaterar Hans Sohlström. Det kunde vi notera även i efterhand när hon skrev ett inlägg på plattformen X.
Ja, EUs ordförande var verkligen översvallande i sin kommentar på X, som i min egen översättning lät ungefär så här:
”Imponerad av mitt besök vid Stora Enso med den svenske statsministern och Petteri Orpo (Finlands statsminister, min anm.). Verkligt pionjärarbete inom biomaterial. Med produkter som förbereds för att säljas på marknaden. Alltså ’hela vägen från koncept till marknad’. Stora Enso är en av ingenjörerna bakom ett konkurrenskraftigt och koldioxidfritt Europa.”
Stora Enso är en av ingenjörerna bakom ett konkurrenskraftigt och koldioxidfritt Europa Ursula von der Leyen, ordförande i EU-kommissionen
Starka ord, som Ursula von der Leyen sedan förstärkte ytterligare vid presskonferensen i Rosenbad, där hon även noterade att ”alla skogar i EU är olika och måste skötas olika, och ingen kan sköta de nordiska skogarna bättre än ni i Norden”.
– Vi har även träffat många andra, bland annat Maros Sefcovic, vice ordförande vid EU-kommissionen med särskilt ansvar för ”European Green Deal”, och många andra politiker, industriföreträdare och forskare inom EU, och alla tycks överens om att det finns en jättestor potential för ökad användning av biomaterial och för träbyggande.
Stora Enso har, bland annat i sitt utvecklingscentrum i Nacka utanför Stockholm, arbetat länge med utvecklingen av bland annat biobaserade och hållbara lim. Något som är viktigt för att nå hundraprocentig hållbarhet för träprodukter som limträ, LVL och KL-trä (där Stora Enso använder det engelska begreppet CLT=Cross Laminated Timber). I dag producerar Stora Enso KL-trä i fyra fabriken, två i Österrike, en i Tjeckien och en i svenska Grums. Företaget har även en LVL-fabrik i Finland.
– LVL kan göras starkt som stål, och CLT kan ersätta betong i byggsammanhang, säger Hans Sohlström. Vi tror på en stark framtid för en byggsektor som bygger prefab med dessa produkter som bas och med även andra komponenter i trä.
Stora Ensos förtroende för trä som material märktes inte minst när man engagerade sig i konstruktionen och bygget av en av världens mest avancerade träbyggnad, Wisdome Stockholm, byggd i huvudsak av KL-trä och LVL. Men ser Hans Sohlström på detta projekt som FoU eller i första hand som PR?
– Vi går gärna in i viktiga projekt som får publicitet, säger Hans Sohlström. Vi vill förstås gärna visa potentialen hos våra byggprodukter som vi samlat under konceptet Sylva by Stora Enso. Men genom att leverera till spektakulära och uppmärksammade träkonstruktioner som Wisdome befrämjar vi även träbyggande generellt. Wisdome blir ett flaggskepp som visar vad som är möjligt att göra med trä.
genom att leverera till spektakulära och uppmärksammade träkonstruktioner som Wisdome befrämjar vi även träbyggande generellt
NTT har följt projektet Wisdome i flera år, och vi publicerade även ett reportage om invigningen, som förrättades av Kung Carl Gustaf. Hans Sohlström säger att han blev imponerad av Kungens tal vid invigningen.
– Det var ett väldigt fint tal, och Kungen var ju väldigt entusiastisk, konstaterar Hans Sohlström. Bland annat menade han att ”framtidens teknik är redan här”. Stora Enso har även haft glädjen att ha Kungen som gäst i vår CLT-fabrik i Grums. Han var väldigt engagerad även där, när det gällde tekniken kring tillverkningen av byggskivorna, och visade över huvud taget stort intresse för byggsektorn och dess utveckling.
Krisen inom byggsektorn har ju varit en ständig följetong under det senaste året. Hans Sohlström medger att även Stora Enso har känt av detta.
– Även om det är utmanade marknader nu så kommer det att vända. Behovet av bostäder och byggande finns ju kvar.
Hans Sohlström har arbetat inom den skogsbaserade industrin i över 30 år. Jag frågar om den omsvängning mot träprodukter som märkts inte minst inom Stora Enso ska ses som en revolution eller som en evolution över åren.
– Det får nog ses som en evolution, menar Stora Ensos vd. Men skogsindustrin var snabba med att uppfatta hur byggandet behövde utvecklas, och Stora Enso var tidiga med att engagera sig i den utvecklingen. Och som sagt, i dag har de flesta med oss förstått vad träbyggande betyder för den gröna omställningen och för klimatet.