23948sdkhjf

Woodsafe utvecklar i eget laboratorium

Allt större trähusprojekt och nya krav på byggprodukter av trä har skapat behov av snabbare produktutveckling. Detta gäller även brandsäkerheten, något som nu fått Woodsafe att komplettera sin produktion med ett eget utvecklingscentrum.

Den etablera vägen är att använda forskningsinstitut för att testa nya produkter eller metoder. Men det kostar mycket i både tid och pengar. Ett eget laboratorium ger fördelar.

– Vi kan nu såväl effektivisera som förbättra vår produktutveckling, konstaterar Woodsafes vd och grundare Thomas Bengtsson.

Woodsafe är sedan mer än tio år etablerade som producent av brandskyddat byggnadsmaterial av trä. Den vidsträckta anläggningen norr om centrala Västerås har i snabb takt fått allt fler byggnader och produktionsenheter, något som läsare av NTT och Woodnet har kunnat följa genom åren.

Nu har Woodnet alltså tagit steget till att även etablera sitt egen forsknings- och utvecklingscentrum, med namnet Woodsafe Research & Development, WRD.

Som forskningschef har man anställt den välmeriterade forskaren Lazaros Tsantaridis, som under många år vid Rise arbetat med forskning om brandsäkerhet tillsammans med bland annat Birgit Östman. Deras forskning har varit lagt en grund för den snabba utvecklingen av träbyggandet, med flaggskepp som Mjøstårnet i Norge och Cederhusen i Stockholm.

Woodsafe har under de senaste tio åren levererat till en rad stora projekt i Norden och Baltikum, bland många andra även de ovan nämnda.

– Men intresset ökar i hela Europa, säger Thomas Bengtsson.

Detta ligger bakom en snabb utveckling av kapaciteten i anläggningen norr om Västerås. Men när utvecklingen går snabbt räcker det inte längre att ”bara” bygga nya impregneringstuber och torkar. Även produktutvecklingen måste bli effektivare.

– Vi har genom åren arbetat mycket tillsammans med Rise, säger Thomas Bengtsson. Men när behoven blir större både hos oss själva och för våra partners och kunder i träindustrin behöver vi effektivisera, och själva kunna prioritera bland olika projekt.

Lösningen blev att investera mer än 20 miljoner kronor i en avancerad anläggning för testning av brandsäkerhet. Här finns möjligheter att testa brandsäkerheten hos både material i sig och hos olika typer av produkter och konstruktioner. Och här finns alltså en meriterad forskningsledare i form av Lazaros Tsantaridis.

– I vår egen anläggning kan vi snabbt testa både Woodsafes produkter och produkter från våra samarbetspartners över hela världen, säger Thomas Bengtsson. De flesta finns i Europa, men vi har även partnerföretag på andra håll i världen, till och med i Nya Zeeland. WRD-anläggningen har en unik utrustning för ett privat företag, och är kanske den mest avancerade i hela världen utanför institutsvärlden. Vi har även möjlighet att testa produkter i klimatanläggningar där vi kan simulera åldrandet hos träprodukter.

Möjligheten att testa även hela byggsystem är en viktig fördel i den nya testanläggningen.

– Trenden är att kunderna vill testa hela system snarare än enstaka plankor eller bräder, säger Thomas Bengtsson. Inte minst är det viktigt för träproducenter att snabbt ta reda på om man är på rätt väg eller om man behöver börja om. Vi kan sedan bidra med vår know-how även när kunden testar vidare i sin egen anläggning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095