23948sdkhjf

Svenska fjällen byggs i trä

Fjällen pryds av trähus i alla dess slag, från traditionella timmerstugor till moderna byggnader med stommar i KL-trä. Visst smälter materialet på ett samstämt vis in i fjällmiljön, men det finns också andra fördelar som gör att trä lämpar sig för byggnader intill de snötäckta bergen.

I Lindvallen kan besökare som är intresserade av trähistoria ta sig till Olnispagården, belägen intill Västerdalsälven. Av gården som stod där på 1500-talet finns förmodligen endast några stockar kvar. De flesta av gårdens timmerstugor är uppförda under 1800-talet och restaurerade under mitten av 1900-talet.

Det ligger i vårt DNA på något sätt Gustav Essebro, Tyréns

Timmerbyggnadskonsten har en tusenårig tradition i Sverige, och i skogsbygder som Sälen har timmer varit ett naturligt materialval. I mellersta och norra Sverige dominerade timmerhusen byggnadsbeståndet fram tills att sågverken etablerades i slutet av 1800-talet. Timmerstockarnas längd gjorde det praktiskt att bygga många och små byggnader med olika funktioner.

Men den uråldrig byggnadskonsten inspirerar det vi bygger än idag, menar Gustav Essebro som är avdelningschef för byggprojektering i trä på Tyréns. Han säger i en intervju med NTT att kultur och miljö är en av de främsta anledningarna till att svenska berg omges av just träbyggnader.

– Jag tror att mycket är historiskt och vi måste gå tillbaka och se på timmerhus som är flera hundra år gamla. I Sverige har vi byggt i trä i alla år, det knyter an till landets historia. Det ligger i vårt DNA på något sätt, säger han.

Det tilltalar människan, de unika träådringarna och doften av sågat trä. Träet hör ihop med skogen och skogen hör ihop med fjällen.

Om fritidshus och villor byggs i trä av vana, har det snarare blivit en växande trend att också allt fler större byggnader får trästommar, säger Gustav Essebro. Han var själv med i projekteringen av byggnationen Ica Lindvallen, som är matvarujättens första butik helt i trä. Stommen består av KL-trä och limträ som uteslutande kommer från de svenska skogarna.

– Vi ser på våra förfrågningar att det blir mer och mer trä och trenden sprider sig mycket mer till projektutvecklare, arkitekter och entreprenörer. Fler har fått upp ögonen för trä, det har blivit trendigt.

Kunskapen ökar ständigt, och att det idag finns kompletta byggsystem för stora träbyggnader gör det också till ett bra ekonomiskt alternativ.

I svårtillgängliga och knöliga miljöer som fjällen är det också en vinst att välja trä ur logistiksynpunkt. Både vad gäller att transportera materialet till plats, likväl som vid bearbetning, förenklar träet bygglogistiken.

– Trä är ett otroligt starkt material utifrån sin vikt. I vissa projekt där det verkligen är otillgänglig terräng får man flyga upp material med helikopter och då är trä det enda alternativet, då kan man inte hålla på med stål eller betong. Utifrån transport och logistik så är det absolut ett väldigt fördelaktigt material att använda, säger Gustav Essebro.

Å andra sidan är klimatet i fjällen oförutsägbart och stora snö- och regnmängder är något att förhålla sig till när byggnader uppförs i trä.

– Så länge det får möjlighet att torka ut under en årscykel så är det inte så farligt med lite fukt. Men under byggskedet måste man absolut hålla borta fukt, man ska konstruera byggnaderna på ett sätt så att det suger så lite fukt som möjligt. Kan man dessutom bygga väderskyddat är det ett bra alternativ, men det är inte nödvändigt.

Stora och tunga snömassor har de senaste åren också resulterat i flertalet takras runt om i norra Sverige, inte sällan i byggnader med underspänada takstolar i trä. Men i Boverkets konstruktionsregler och snölastkasta har man tagit hänsyn till olika snözoner, som ska säkerställa att byggnadsverk dimensioneras med hänsyn till snölast.

Kommer det vara fortsatt trendigt att bygga stort i trä i våra fjäll?

– Absolut det tror jag verkligen. Det är en trend som kommer stanna. Ett starkt och framför allt hållbart alternativ, avslutar Gustav Essebro.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172