Morewood vill stärka hållbarhet för KL-trä
I dag finns tre stora KL-fabriker i Sverige, och ett antal till i vår omvärld. Det är en positiv utveckling för klimat och hållbarhet att man kan bygga mer och större i trä, men en svaghet har varit att fabrikerna haft svårt att använda spillet på ett optimalt sätt.
– När vi frågade runt under 2019 blev svaret att man flisade och sålde till värmeverk, berättar Carl Löwegren. Men man hade ett starkt intresse av att göra något med högre värde, produkter som utnyttjade materialets egenskaper bättre.
Tillsammans med Stefan Rydbergh, i dag vd vid Morewood, testade han att tillverka balkar av rester från KL-fabriker. Man skickade produkter för test hos en polsk möbelproducent, med positiva resultat.
När det sedan gällde att hitta en nisch ville man undvika att konkurrera med sina leverantörer. Resultatet blev att man satsade på att tillverka kortreglar på 2,5 meter.
– Det är en längd som bör vara efterfrågad på marknaden, eftersom det ligger nära rumshöjden i många byggen, säger Stefan Rydbergh. Samtidigt är det en längd som sågverken inte är så pigga på att producera.
Satsningen på konsumentnära produkter bidrog till att man fick en partner som blev både kund och delägare: Byggmax. Där säljs den nya formstabila regeln, och med gott mottagande.
– Ingen har i alla fall klagat, produkten går att använda som en vanlig regel och har ju i praktiken enbart fördelar.
En annan tänkbar marknad är modulhusproducenter.
– Den marknaden har vi inte bearbetat ännu, men det handlar helt klart om företag som skulle kunna dra nytta av egenskaperna hos våra reglar, säger Carl Löwegren.
I dag köper Morewood KL-råvara från Södra och Setra. Man ska även diskutera med den tredje svenska producenten Stora Enso. Potentiellt handlar det om 25 000 kubikmeter, eller knappt 10 procent av råvaran för KL-fabrikerna. Morewood tar gärna emot mer.
– I dagsläget är vårt utbyte cirka 60 procent av spillet. Vi jobbar med att utveckla fler produkter, och vårt mål är att åtminstone nå över 75 procent, säger Stefan Rydbergh.
I förlängningen kan man tänka sig en etablering även i utlandet, framför allt i Mellan- och Sydeuropa där det finns KL-fabriker i dag.
– Det handlar till stor del om att hitta rätt logistik och att konsolidera volymer, säger Carl Löwegren. Det är inte ekonomiskt hållbart att ha en anläggning som vår för varje fabrik. Det handlar också om en större budget för att etablera oss i stor skala i omvärlden.
De båda ledarna för Morewood framhåller att det ännu rör sig om en försöksverksamhet, där de båda är chefer men också operatörer i produktionen. Men under de kommande månaderna kommer man att utöka både personal och produktion.
– I juni kommer vi att införa tvåskift, säger Stefan Rydbergh.