Ja till avtalsförslag
Avtalsförslaget sträcker sig över två år, är inte uppsägningsbart, och innehåller en kostnadsökning på 3,7 procent första året och 2,8 procent det andra, dvs ett sammanlagt avtalsvärde på 6,5 procent.
– TMF accepterar hemställan, eftersom vi förespråkar längre avtal som ger förutsägbarhet och stabilitet på hela arbetsmarknaden, säger Anna Freij, förhandlingschef på TMF.
Hon påpekar samtidigt att nivåerna är höga sett till det ekonomiska läget.
– Vi ligger nära smärtgränsen - givet läget i vår bransch. Vi ser en konstant ökning av neddragningar och vi har företag som är inne på sin tredje varselvåg.
Inför avtalsförhandlingarna gick Facken inom industrin ut med ett lönekrav på 4,4 procent - det högsta i modern tid. Den 9 mars fick industrins parter sedan en skiss från OpO med avtalslängd men där lönenivåer inte ingick, och arbetsgivarna sade då ja medan facket sa nej till en avtalsperiod på tre år.
Om inte båda parter skulle acceptera senaste avtalsförslaget kommer OpO att lämna en slutgiltig hemställan i nästa vecka.
Avtalen inom industrin löper ut den 31 mars och då ska märket vara satt – dvs den lönenivå som industrins parter enas om och som blir vägledande för hela arbetsmarknaden.
Sedan 1997 är Trä- och Möbelföretagen en av parterna i Industriavtalet tillsammans med 11 andra arbetsgivarorganisationer inom industrin.