Saluhall i trä ökade handeln - Woodnet

nyhetsbrev



Vill du ha vårt nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
Namn
E-postadress*

Vår policy för e-postadresser

  • platsannonser

  • nyhetsbrev



    Vill du ha vårt nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
    Namn
    E-postadress*

    Vår policy för e-postadresser

  • nyheter

  • Twitter


  • ledare

  • Saluhall i trä ökade handeln

    Nils Lindstrand | 2017/03/09 | Antal kommentarer 0

    2012 behövde den anrika Östermalmshallen totalrenoveras, och handlarna i saluhallen behövde flytta ut under några år. Lösningen på problemet blev att bygga en tillfällig byggnad av LVL. Arkitektbyrån Tengboms skapade en tillfällig träbyggnad i moduler som kunde byggas bredvid den gamla saluhallen. Nu visar statistiken att den tillfälliga hallen har dubbelt så många besökare som Östermalmshallen hade innan den stängde.

    Tengbom ville bygga hållbart och valde LVL(laminated veneer lumber), som i detta projekt kom från Metsä Wood.

    – En standardlösning för en tillfällig byggnad hade varit en aluminium- eller stålram täckt med tältduk. Men det hade inte passat med saluhallens prestigefyllda varumärke. Och det ville vi bevara”, säger huvudarkitekt Mark Humphreys.

    Den tillfälliga saluhallen är en kombination av trä, glas och plast. Alla dessa material har låg vikt, något som var viktigt när man byggde hallen ovanpå Östermalms tunnelbanestation.

    Läs gärna även tidigare artikel: Östermalmshall till salu.

    Byggnadens takstruktur består av limträpelare och LVL-balkar i en rutnätstruktur. Det ger styrka, men får konstruktionen att verka lättare och kräver mindre material. Taket ovanför rutnätet är gjort av plywood klädd med ljuddämpande träfiberisolering. Akustiken är en av de mest lyckade delarna av projektet.

    En brandskyddsbehandling på trädelarna ser till att den tillfälliga saluhallen är brandsäker. Balkarna har målats med en genomskinlig brandhämmande beläggning på plats, och plywooden i golven har fått en liknande behandling. Golven och pelarna har täckts med gipsskivor till en höjd av tre meter.

    Renoveringen av den gamla saluhallen kommer att bli klar 2018. Stockholms stad kan återanvända byggnaden på en annan plats, eller sälja den – byggnaden kan få nytt liv.

     

    (woodnet.se)

    nyhetsbrev



    Vill du ha vårt nyhetsbrev - fyll i din e-postadress nedan
    Namn
    E-postadress*

    Vår policy för e-postadresser

  • nyheter

  • Twitter


  • ledare

  • platsannonser

  • © Nordisk Träteknik, Box 72001, 18172 Lidingö, 08-6704100